2024. április 20., szombat

Könnyítés a gazdáknak

A régi mezőgépek egyszerűsített bejegyzésére Magyarkanizsa községben is sokan igényt tartanak

Néhány napja röppent fel a hír, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásával újra lesz lehetőség a régi mezőgépek és kapcsolható eszközök könnyített bejegyzésére. Ehhez mindössze két tanú nyilatkozatára és a bejegyzett gazdaságról szóló bizonylatra van szükség. Így azokat a tíz évnél régebbi járműveket, traktorokat lehet majd bejegyeztetni, melyek legalább öt éve vannak a termelő tulajdonában. A VMSZ évekkel ezelőtt kezdeményezett rendelete alapján hozták meg a mostani rendeletet is, mely 2024 végéig lesz érvényben. Az oromi határban is többen örülnek ennek a kínálkozó lehetőségnek. Bata Erzsébet termelő, a Magyarkanizsai Gazdakör elnöke elmondta, hogy a gazdák szemszögéből ez egy nagyon jó kitétele a törvénynek.

Bata Erzsébet: A gazdák évtizedekig használják a pótkocsijukat (Fotó: Jenei Klementina)

Bata Erzsébet: A gazdák évtizedekig használják a pótkocsijukat (Fotó: Jenei Klementina)

– Ismét lesz lehetőség 2024. december végéig legalizálni a meglévő és eddig nem bejegyzett gépeket, ami nagy könnyítés. Vannak olyan gazdálkodók, akik megvásárolták a gépeket és számlát nem kaptak hozzá, vagy esetleg az évek alatt elveszett, de történt olyan is, hogy a régi gazda időközben elhunyt. Hogy ne kelljen újabb hagyatéki tárgyalást kieszközölni, ez arra is kiváló megoldás.

– Itt természetesen két jó ismerős, szomszéd is kell, aki látja, hogy a gazda évek óta használja a gépeket, eszközöket. Gazdálkodóink már akkora ügyességgel és mechanikai felszerelésekkel rendelkeznek, és általában a pótkocsikon saját kezűleg is végeznek újításokat, így azokat évtizedekig használják. Mivel a fokozott ellenőrzés miatt is be kell, hogy legyenek jegyeztetve, ez egy nagyon jó megoldás lesz a bejegyeztetésükre. Pár éve volt már erre lehetőség, sokan éltek is vele, és akik lemaradtak az első fordulóról, most pótolhatják – mondta Bata Erzsébet, aki hozzátette, hogy Magyarkanizsa községben minden bizonnyal megint nagy lesz az érdeklődés.

2024. december 30-áig kérelmezhető a nem regisztrált traktorok és más mezőgépek bejegyeztetése (Fotó: Jenei Klementina)

2024. december 30-áig kérelmezhető a nem regisztrált traktorok és más mezőgépek bejegyeztetése (Fotó: Jenei Klementina)

Az oromi Pletikoszity Tibor azok közé tartozik, akiknek régi állományuk is van.

– A kistermelőket érinti leginkább ez a törvény, hisz ők azok, akik tulajdonában van a legtöbb olyan jármű, ami bejegyzésköteles, ám eddig valamilyen okból ez elmaradt. Olyanoknak lesz segítségükre, akiknek van javítható és hiányos dokumentumokkal rendelkező mezőgazdasági járművük vagy kapcsolható eszközük. A javításokra szükség lesz, hisz a műszaki állapotnak kifogástalannak kell lennie, ellenben az eredetet két tanúval tudjuk igazolni. Nálunk két olyan kapcsolható eszköz is van, ami ebbe a kategóriába tartozik, az egyik pótkocsi már rég nem volt regisztrálva, sem használatban, a másik épp megvásárolandó, ami nem is valósult volna meg, ha nem lett volna ez a törvény – magyarázta Pletikoszity Tibor.