2024. április 19., péntek
FOCIMIX

Árverés az „Isten keze”-mezért

Elindult a licit Diego Maradona mezére, amelyet az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon, az angolok elleni mérkőzésen viselt. A brit Sotherby’s aukciósház árverése május 4-én zárul, és szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy akár hatmillió fontot is megadnak majd a legendás ruhadarabért. A mez eddig a korábbi angol válogatott középpályás, Steve Hodge tulajdonában volt, ugyanis ő volt az, aki a 2:1-es argentin győzelemmel zárult mérkőzés után mezt cserélt legendás ellenfelével. Az argentin csatár felsője mostanáig a manchesteri nemzeti futballmúzeumban volt kiállítva.

A mexikóvárosi összecsapáson Maradona két gólt szerzett, ezek közül a második egy félpályás szóló végén született, az első találat pedig az „Isten keze” néven híresült el: a 2020-ban elhunyt csatár kézzel ütötte a kapuba a labdát, de a játékvezető és az asszisztensek ezt nem vették észre.

Az eddig legdrágábban értékesített labdarúgómez Peléé volt: a brazilok háromszoros világbajnoka az 1970-es vb-döntőben hordta azt a felsőt, amely kicsit több, mint 157 ezer angol fontért talált új gazdára 2002-ben.

Pelé ismét kórházban

Újra kórházba került Pelé, a brazilok háromszoros világbajnoka, akinél tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot. A 81 esztendős Pelé állapota jó és stabil – írta a G1 hírportál a São Pauló-i Albert Einstein Kórház információira hivatkozva.
Az elmúlt időszakban Pelé a közösségi médiában rendszeresen tájékoztatta követőit az egészségi állapotáról, valamint kommentálta a nagyvilág történéseit. Szeptemberi műtétje után decemberben, majd idén februárban is kórházba került.

Pelé 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-t a brazil válogatottal, amelynek színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett. Teljes pályafutását tekintve 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) alkalommal volt eredményes.

Vb-pótselejtezők júniusban

Június 14-én Dohában rendezik az Új-Zéland–Costa Rica interkontinentális pótselejtezőt a katari vb-n való részvételért. A hírt az Új-zélandi Labdarúgó-szövetség jelentette be szerdán. A csapat százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg az óceániai selejtezőt, Costa Rica pedig negyedik lett az észak- és közép-amerikai zónában (CONCACAF), ezzel harcolta ki a pótkvalifikációs részvétel jogát. Új-Zéland jelenleg 101. a nemzetközi szövetség rangsorában, míg riválisa a 31. helyen áll. A párharc győztese a november 21. és december 18. között rendezendő vb E csoportjába kerül a németek, a spanyolok és a japánok mellé.

Korábban eldőlt az is, hogy június 1-jén kerül sor a Skócia–Ukrajna európai pótselejtezőre, amelyet az ukrajnai háború miatt halasztottak el márciusban. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közölte a Skóciában sorra kerülő mérkőzés új dátumát, és azt is hozzátette, hogy a találkozó győztese június 5-én Wales együttesével mérkőzik majd meg a kijutásért. Ennek a pótselejtezős ágnak a győztese a vb-n a B csoportban szerepel Anglia, az Egyesült Államok, valamint Irán társaságában.

Angliai jegyek május közepétől

A vendégszurkolóknak várhatóan május közepétől lesz lehetőségük jegyet vásárolni az Anglia–Magyarország Nemzetek Ligája-mérkőzésre. A Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint a június 14-én sorra kerülő összecsapásra a vendégjegyek értékesítését körülbelül egy hónappal a mérkőzés előtt kezdik meg, a magyar szurkolók a vendégszektorba válthatnak jegyet a meccsjegy.mlsz.hu oldalon.

A találkozót Wolverhamptonban, a Molineaux Stadionban rendezik, az angol válogatott 1956 óta először lép itt pályára, így nem meglepő, hogy az összecsapásra – leszámítva a vendégszektorba szóló belépőket – pillanatok alatt minden jegyet eladtak. A szervező angol szövetség a nemzetközi szabályozásnak megfelelően, a stadion befogadóképességének öt százalékáig biztosít jegyeket a magyar szurkolóknak. A jegyvásárlás részleteiről az mlsz.hu oldalon és a szövetség közösségi csatornáin adnak majd tájékoztatást.

A Nemzetek Ligája élvonalát jelentő A divízióban a magyar válogatott június 4-én kezdi meg szereplését, elsőként éppen az Európa-bajnoki ezüstérmes angolokat fogadja a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött. Marco Rossi együttese még az Európa-bajnok olaszokkal és a németekkel van egy csoportban.

Vibráló gyepszőnyeg a Boca fiataljainak

Az argentin Boca Juniors futballklubnál sűrített levegős gépekkel edzik a fiatal játékosokat, hogy felkészítsék őket a csapat stadionjában rájuk váró körülményekre. Juan Román Riquelme, a Buenos Aires-i egyesület alelnöke szerint a Bombonera Stadion az egyetlen a világon, amely a fanatikus szurkolóknak köszönhetően egyszer csak vibrálni kezd.

A sűrített levegős berendezésekkel éppen ezt a rázkódást akarják utánozni az edzőpályákon is. „Amikor kint vagy, érzed, hogy mozog a játéktér” – mondta a Bomboneráról az egykori Boca-játékos Riquelme. A 34-szeres bajnok csapatnál játszott egykor az argentinok legendája, Maradona is.