2024. március 28., csütörtök

Zelenszkij a bostoni John F. Kennedy-díj díjazottja lett

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyike azon öt embernek, akik idén megkapták a demokrácia védelméért járó, Profil a bátorságban nevű John F. Kennedy-díjat.

A John F. Kennedy Könyvtár Alapítvány által évente átadott magándíjat az alapítvány bejelentése szerint azért ítélték oda Volodimir Zelenszkijnek, mert „az ukrán emberek szellemiségét, hazafiasságát és fáradhatatlan áldozatkészségét jelenítette meg az országukért zajló élet-halál küzdelemben" az orosz támadások ellen.

Ukrajna elnöke mellett négy amerikai tisztségviselő veheti át a díjat, aki – az indoklás szerint – a 2020-as amerikai elnökválasztás idején kivette részét a tiszta és igazságos választásért folytatott küzdelemből. A díjazottak között van Liz Cheney republikánus kongresszusi képviselő, Jocelyn Benson, Michigan államtitkára, Rusty Bowers arizonai házelnök, és Wandrea Moss választási biztos.

A Profil a bátorságban (Profile in Courage) nevet viselő – a volt amerikai elnök, John F. Kennedy azonos című, 1957-ben Pulitzer-díjat nyert könyvéről elnevezett – díjat a John F. Kennedy Könyvtár Alapítvány 1990 óta évente adja át olyan személyiségeknek, akik jelentős tevékenységet végeztek nemzetük építésében, nehéz körülmények között is harcoltak a demokráciáért és az amerikai érdekekért.

A díjat – amelyet május 22-én Bostonban, a John F. Kennedy Elnöki Könyvtárban adnak át – eddig javarészt az amerikai közigazgatás szereplőinek ítélték oda.