2024. április 25., csütörtök

A holokauszt, a népirtás és a fasizmus egyéb áldozatainak nemzeti emléknapja

Szerbia ma ünnepli a holokauszt, a népirtás és a fasizmus egyéb áldozatainak emléknapját. A Staro sajmište egykori náci tábor épületegyüttesében található népirtás áldozatainak emlékművénél Aleksandar Vučić szerb államfő vezeti a központi szertartást, írja a Vajdasági Rádió és Televízió.

Ezen a helyen Vučić felavatta a jasenovaci áldozatok emléktábláját, amelyen ez áll: „1941 és 1945 között a Független Horvát Állam koncentrációs táborai és haláltáborai Jasenovacban a terrorrendszer legkegyetlenebb része volt a második világháború ideje alatt.”
A jasenovaci áldozatokat a Száva-folyó hozta Staro sajmištere, vagyis a Régi Vásártérre, amely 1942 nyarától egy ideig a jasenovaci táborrendszer részeként működött.

Ivica Dačić, a szerbiai képviselőház elnöke, Darija Kisić munkaügyi, foglalkoztatási, veterán és szociális miniszter, Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere, Goran Vesić, Belgrád polgármester-helyettese és a Fogvatartottak Egyesületének képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.
Az ünnepségen részt vesznek diplomáciai képviselőik is, köztük Alekszandr Bocan-Harcsenkó Oroszország szerbiai nagykövete.

A holokauszt, a népirtás és a fasizmus egyéb áldozatainak nemzeti emléknapját Szerbiában minden évben április 22-én ünneplik.