2024. március 28., csütörtök
IGGY POP

Elsők közt a legelső

Ma hetvenöt éves ifj. James Newell Osterberg. Nem csoda, ha az illető neve sokak számára ismeretlenül cseng, ugyanis Iggy Pop néven írta be magát a rockzene nagyjai közé. Iggy Popot a punk keresztapjának is nevezik, egyáltalán nem véletlenül és nem is méltatlanul, még ha erre a címre nem is pályázott különösképp.

A kis James Michiganben, Detroit közelében nevelkedett egykeként, egy lakókocsiparkban. A gyerekkora állítólag békés volt, a szülei pártfogolták, őt pedig érdekelte a tanulás, de a zenélés sokkal jobban. Főleg a dobolás.

Több zeneműfajt is kipróbált, együttesben gondolkodott és több formáció tagja volt. Egyik a The Iguanas, majd pedig a The Prime Movers blues zenekar, ahol az Iguanas miatt Iggynek becézték, és ez a név rajta is ragadt. A Pop később adódott hozzá, az egyik ismerősükre utalva.

Azt mondják, egy dobosból akkor lesz frontember, amikor már nem bír magával a dobok mögött. Valami ilyesmi történhetett Iggy Poppal is, hiszen lenyűgözték azok a frontemberek, akik szinte rituálészerű szexuális túlfűtöttséggel mozogtak a színpadon, akiket megbotránkozva néztek az idősek és pirulva a fiatal lányok, például Elvis Presley, James Brown, Mick Jagger, kiváltképp pedig Jim Morrison. Hangzásban viszont mást keresett, valami elemit, vadat, ami nyers energiaforrásból tör elő, mint amilyen a The Troggs zenéje, vagy a helyi MC5-é, akikkel gyakran össze is hasonlították őket.

Iggy Pop és három zenésztársa 1967-ben megalapították a Psychedelic Stoogest. Kezdetben a hangzásuk kísérletibb volt, de gyorsan megtalálták a saját zenei irányvonalukat, elhagyták az együttes nevének előtagját és már az első lemezüket The Stoogesként adták ki. Az ezek után következő több mint négy évtizedben többször oszlottak fel, alakultak újjá, mindössze öt nagylemezt adtak ki, mégis felbecsülhetetlen hatást tettek más együttesekre. Szinte megszámlálhatatlan híresség dolgozta fel a dalaikat, kiváltképp az I Wanna Be Your Dogot és a Search And Destroyt. A No Funt a Sex Pistols is játszotta, Sid Vicious szólóban több zeneszámukat is előadta.

A The Stooges eredeti felállásából már csak Iggy Pop maradt életben. Nem mintha annyira óvta volna az egészségét. A drogfüggőség és a tiszta fázisok váltogatták egymást. Többször tűnt úgy, hogy a zenei pályájának végleg vége, azután a szívósságát bizonyítva, valahogy mindig visszatért.

Bármennyire is furcsának tűnhet ez a páros, bensőséges kapcsolatot alakított ki David Bowie-val, aki segített neki talpra állni és elindítani a szólókarrierjét. Első szólólemeze, a The Idiot 1977-ben látott napvilágot. A két énekes jelentős időt töltött együtt Berlinben is, együtt írták meg Bowie egyik legnépszerűbb dalát, a China Girlt, amit mindketten elénekeltek a saját lemezükön. Együtt írták meg Iggy Pop egyik legismertebb zeneszámát is, a Lust For Life-ot, amely a Trainspotting című film egyik betétdala lett. Iggy Pop szólókarrierje igazán termékenyre sikeredett, csaknem húsz lemezt adott ki.

A térségünkön is sok zenészt megihletett, a mai napig szinte elengedhetetlen az úgynevezett ex-Yu partikon az Azra Iggy Pop című dala. Ha pedig már a filmzenéknél tartunk, a kilencvenes évek elején Iggy Pop Emir Kusturicával működött együtt, a Johnny Depp főszereplésével készült Arizona Dream kapcsán. A film zeneszerzője Goran Bregović volt, aki újragondolt néhány Bijelo Dugme-dalt, amelyeket sajátos módon Iggy Pop adott elő. Sokan mesterműként tekintenek a filmre és a zenéjére is. Iggy Pop maga is több filmben jelent meg, de érezhetően nem hajlott a filmes pálya felé, ő egy olyan suszter, aki a kaptafánál maradt. Ami pedig a magánéletét illeti, úgy tudni, háromszor nősült és egy fia van, aki pont olyan karakteres kinézetű, mint az apja.

Amivel Iggy Pop mégis leginkább felhívta magára a figyelmet, az a megjelenése és a fellépései. Gyakran félmeztelenül áll közönség elé, egy szál farmerben, és néha az is lekerül róla. Egy rockzenész mesélte egyszer egy műsorban, hogy az együttesével szerettek volna a koncertjükhöz kitalálni valami eredetit, valami igazán nagy őrültséget. Kitalálták, hogy letolják a nadrágjukat, azután eszükbe jutott, hogy ezt már Iggy Pop megtette; a közönségbe ugranak – ez meg szinte Iggy Poppal kezdődött; összevagdossák magukat a színpadon, bekenik a felsőtestüket földimogyoróvajjal… Végül semmire se mentek, mert rájöttek, hogy Iggy Pop mindenben megelőzte őket. És persze nem ők az egyetlenek, ezért is tekintenek sokan Iggy Popra példaképként.