2024. március 29., péntek

A szépet szeretni kell

Szuvenírkisbolt Zenta szívében

Emina Ciganović 2009-ben regisztrálta kisvállalkozását, de már jóval előtte kézműves dolgok készítésével foglalkozott. Vegyész végzettsége ellenére sokkal inkább magával ragadta őt a dísztárgyak megalkotásának világa. Zenta szívében egy egészen kicsi bolt az övé, amely csordultig van szeretettel készült díszekkel, hűtőmágnesekkel és szuvenír tárgyakkal. Az üzlet 2019-ben, a járványt megelőzően nyitotta ki először kapuit a turisták és a kézművesség kedvelői előtt. Emina a mindennapi életben is a színek szerelmese, és ez a munkáin is visszatükröződik. Ma már el sem tudná képzelni, hogy mással foglalkozzon, számára ez a kisbolt egy igazi ékszerdoboz.

– Hűtőmágnesek készítésével kezdtem el foglalkozni, és ennek már 13 éve. Egyedi tervezésű öntőformáim vannak, és minden hűtőmágnesem kézzel készült díszítést visel. Eleinte a weboldalam segítségével próbáltam népszerűsíteni a termékeimet, és egyre több komolyabb felkérés érkezett. Így kezdtem el esküvői köszönőajándékokat készíteni, a legnagyobb lakodalmam eddig 400 fő volt. Dolgoztam már a dán nagykövetségnek, a Campina gyümölcslégyártó cégnek és a Vivax egyes üzleteinek is, ahová akár 1000 hűtőmágnest is készítenem kellett.

A gipsz hűtőmágneseken kívül ma már fából is készít apróbb ajándéktárgyakat. Ötleteit a világhálóról meríti, követve az aktuális trendeket, és elmondása szerint sokszor újabbnál újabb elképzelésekkel ébred, amit mielőbb igyekszik megvalósítani. Eminának 16 éves iker gyermekei vannak, akik függetlenül attól, hogy most abba a korba értek, hogy nem feltétlenül akarnak segíteni a családi vállalkozásban, örökölték anyjuk türelmét és tehetségét is. Ha segítségre van szüksége, akár az egész család bekapcsolódik az ajándéktárgy-készítésbe. Több eseményre egyedi hűtőmágnessel készül, mint például a zentai Birkanyíró és Birkapörköltfőző Fesztiválra, a Tiszavirág Fesztiválra, a Mosolytengerre, a Gyöngyösbokrétára.

– Hobbiból indult, és a szenvedélyemmé vált az évek során. Rendelésre is bármit elkészítek saját elképzelések és igények szerint. Az üzletemet mégis az inspirálta, hogy saját magamból kiindulva tudom, hogy bárhol járok a világban, mindenhonnan egy olyan egyszerű kis dolgot szoktam hazahozni, ami egyből arra emlékeztet, ahol megvettem. A célom nekem is az volt, hogy mindenki, aki Zentán jár, egy életre szóló emlékkel a zsebében távozhasson – mutatott rá a fiatalasszony.

Eminánál nincs két egyforma ajándéktárgy, így aki igazán különleges és egyedi meglepetéssel szeretne kedveskedni valakinek, nála biztosan megtalálja azt. @sz= GR