2024. április 24., szerda

Raktárra őrölnek

A lisztkiviteli tilalom leállítja a malmokat – A zentai Žitopromet elveszítheti külföldi vásárlóit

Idestova hat hete, hogy a kormány az orosz–ukrán háború miatt kialakult válsághelyzetre hivatkozva leállította a gabonafélék és a liszt kivitelét Szerbiából. A kezdeti pánikhelyzet után rendeződött a hazai piac lisztellátása, elegendő gabonatartalékok állnak rendelkezésre a folyamatos ellátás biztosítására. Ennek ellenére a kormány nem oldotta fel (keddig) a liszt exportjára vonatkozó tilalmat.

– Mit jelent ez a Tisza-vidék és Vajdaság egyik legnagyobb, legkorszerűbb és exportra is termelő zentai Žitopromet számára – kérdeztük Predrag Đurović igazgatótól.

– Annyit mondhatok, hogy egyre nagyobb bajban vagyunk, egyre nagyobb a raktárkészletünk, a Žitopromet raktárában már 1500 tonna liszt halmozódott fel. Semmilyen hivatalos információt nem kaptunk arra vonatkozóan, hogy mikor szabadítja fel a kormány az immár hat hete meghozott ideiglenes lisztkiviteli tilalmat. A rendelet meghozatala indokolt volt, hogy lássuk, hogyan alakul a hazai és a környező országokban a gabona- és lisztpiac. A kezdeti bizonytalanságot követően stabilizálódott a piac, a piaci felesleget pedig külföldre kellene szállítani, hiszen már másfél hónapja nem tudjuk teljesíteni külhoni partnereink felé a vállalt szállítási kötelezettégeket.

A lisztkivitel megtiltása nagy kárt okoz a malmoknak (Fotó: Gergely József)

A lisztkivitel megtiltása nagy kárt okoz a malmoknak (Fotó: Gergely József)

– A lisztkivitel megtiltása több szempontból is nagy kárt okoz a malmoknak és az egész országnak – fogalmazott Predrag Đurović. – A kivitelből származó deviza a nemzeti bankba kerül, a malom dinárban fizeti ki a munkásokat, törleszti a bankkölcsönöket. Szerbia jelentős devizabevételtől esik el, a malmoknak pedig fizetési, törlesztési nehézségei származnak a liszteladás befagyasztásából. Mielőbb fel kellene oldani az exporttilalmat, mert már túl hosszú ideje nem vagyunk jelen termékeinkkel a külföldi piacon, ott, ahol a tilalom bevezetése előtt biztos és állandó vevőink voltak. A Žitopromettel szerződött külföldi partnerek nem tudnak hónapokig várni, hogy majdcsak megindul a lisztkivitel. A környező országokba, a volt jugoszláv tagköztársaságokba és az Európai Unió országaiba is jelentős mennyiségű lisztet szállított a Žitopromet. Az albániai, a macedón, a montenegrói, a bosznia-hercegovinai piacon megjelent a magyarországi, a bolgár, a horvát, az olasz liszt – mondta, és így folytatta:

– Nem lenne szabad elveszíteni a zentai liszt évek során kiharcolt biztos piaci pozícióit. Egyik napról a másikra a biztos beszállítóból megbízhatatlan partnerré váltunk, rajtunk kívül álló erők és körülmények miatt. Nagyon nehéz helyzetbe hozott bennünket az elhúzódó kiviteli tilalom, elmarad a devizabevétel, de ami még aggasztóbb, hogy elveszítjük a korábbi külföldi piaci pozícióinkat. Kérdésessé vált, hogy vissza tudjuk-e ennyi idő után szerezni a külföldi vásárlóink bizalmát a hosszúra nyúló kiesés után – fejtette ki aggodalmát Predrag Đurović, a Žitopromet vezetője, aki elmondta még, hogy napokon belül kénytelenek lesznek leállítani a búza őrlését.

Bő két hónap múlva kezdődik az aratás, addigra a malmok szeretnének megszabadulni a piaci feleslegtől, és minél jobban felkészülni az új búza átvételére, amit jelenleg az okafogyottá vált kormányrendelet, a lisztkiviteli tilalom akadályoz.