2024. március 29., péntek

Fiatalok a művészetek szolgálatában

A Jövő zászlói programelképzelése során mintegy hetven színes esemény várja a látogatókat

A limáni Kreatív negyedben újonnan kialakított, Műhely névre keresztelt alkotóházban kedden megtartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy ez a létesítmény a Jövő zászlói elnevezésű programelképzelés megvalósításával kezdi meg hivatalosan tevékenységét április 28-a és 30-a között.

Az esemény beharangozóján jelen volt többek között Dalibor Rožić, a városi önkormányzat kulturális tanácsának tagja, Nemanja Milenković, az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap igazgatója és Ljubica Tankosić, a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Képzőművészeti Oktatóközpont igazgatója is. A résztvevők elmondták, hogy a 2017-ben megtartott fórumon előirányzott elképzeléseknek megfelelően a városi kulturális tanácsa az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alappal együttműködve aktívan és sikeresen alakítja át kreatívitás negyedévé a már régen elhagyatott, ipari területeket.

Az elhangzottak szerint a hónap végére tervezett program keretében fiatal művészeink és vendégeik hetven eseményen szerepelnek majd, és zenén, táncon, előadásokon, kiállításokon, valamint műhelymunkákon keresztül fognak életet vinni az új intézménybe. Európa számos pontjáról harminc zeneművész is bemutatkozik majd, akik különféle zenei irányzatokon keresztül mutatják be tehetségüket.

Az előadók hét európai kulturális fővárosból érkeznek, többek között fellép Bognár Szabolcs, a Turbojazz, a Frontline Vibes, Kene Beri, Nihil, Zoi, Šajzerbiterlemon, Fantom, Luka Rajić, Marko Louis és még sokan mások.

Nemanja Milenković elmondta, elsődleges céljuk bemutatni, fiatalok hogyan gondolkodnak. Szerinte erre a célra a legjobb hely a Kreatív negyed.

– A kezdeti nehézségeket követően párbeszéddel, tárgyalásokon keresztül, de mindenekelőtt hittel sikerült elérnünk mindazt, amivel városunk most büszkélkedhet. Újra beindulnak a gyártósorok, de nem a gyáriparban, hanem a kreativitás vizein, ezt semmi sem állíthatja meg! A Jövő zászlói által biztosított kezdeti lendületnek köszönhetően a művészetek egy új helyszíne alakul ki a városban, mélyítve annak kulturális örökségét. Ezt a hagyományt sikerült felújítanunk, megőriznünk, és a művelődés szolgálatába állítanunk – mondta Milenković.

Ljubica Tankosić előrevetítette, hogy a vizuális művészetek terén kelt alkotásokat négy nem mindennapi kiállításon csodálhatják majd meg a látogatók.

– A Rajzok utazása az időben című kiállításon az elmúlt fél évszázad gyermekei által készített alkotásokat mutatjuk be. Az Ők élnek kiállítás a fiatal egyetemisták munkáit foglalja magába, a művek mindennapjaikat mutatják be. A Különbség kiállítás az új korszerű, művészi gyakorlatokkal ismerteti meg a közönséget, míg az Elmenni vagy maradni című, köztéri tárlat a fiatal művészeknek ad lehetőséget innovatív, művészi módszerekkel történő önkifejezésre – mondta Tankosić.

Hozzátette, a kiállításokon főként az egykori Jugoszlávia területén született és élő gyermekek és fiatalok alkotásai lesznek láthatóak, viszont helyet kap egy száztíz országból érkező, nemzetközi gyűjtemény is.

– A kiállítást évtizedekre bontjuk le, az alkotásokat pavilonokban mutatjuk be. Ezáltal a látogatók időrendi sorrendben követhetik a gyermekrajzok fejlődését. A tárlat végén a jövő pavilonja várja az érdeklődőket, ami egy időkapszula, és a gyermekeknek lehetőségük lesz alkotni, üzenni a jövőbe – magyarázta Tankosić.

Dalibor Rožić hangsúlyozta, a Műhely új létesítményét az Atelje 61 művelődési intézmény fogja irányítani, és a tervek szerint a Kreatív negyeden belül a vizuális művészet központjává fog válni.

– A programok megvalósításában a város komoly támogatást nyújt az intézményeknek és a szervezeteknek, ilyen módon egyengetve a jövő nemzedékeinek útját, megkönnyítve azoknak a dolgát, akik a jövőben átveszik majd a kultúra fejlesztését városunkban – mondta Rožić.

A Jövő zászlói programelképzelés eseményei ingyenesen látogathatók, kivételt képez az Ecoute/Expansion című előadás, amelyre a belépőket a Gigstix elárusítóhelyein és a hálózat internetes oldalán vásárolhatják meg az érdeklődők.