2024. március 29., péntek

Alkotók és gyűjtők ünnepe

Péntekig várja közönségét az 50. MIRK Bajsán, a Testvériség-Egység Általános Iskolában

A MIRK néhai kiállítóira, szervezőire emlékezve főhajtással vette kezdetét a bajsai Testvériség-Egység Általános Iskolában a megalapításának fél évszázadát ünneplő MIRK, a kézimunkázókat, kézműveseket és gyűjtőket összefogó nemzetközi tárlat. A rendezvény a tornateremben, folyosókon, és 10 tanteremben mutatja be 51 szervezet számos tagjának alkotói, gyűjtői tehetségét. A járványhelyzet miatt kétéves kihagyás után megrendezett jubileumi tárlat megszervezéséért és lebonyolításáért Bajsa több lakosa, illetve civil szervezete is megmozdult. A résztvevők Vajdaság több településéről, Dél- és Közép-Szerbia nagyobb városaiból, illetve Magyarországról érkeztek. A megnyitón Telečki Elvira, a MIRK elnöke köszöntötte a jelenlevőket, sajtónak tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a tárlat egyfajta találkozási pontja is a dél-szerbiai szerb és a vajdasági magyar kultúrának.

A szemlét megnyitó mgr. Hajnal Jenő,a Magyar Nemzeti Tanács elnöke méltatta a szemle jelentőségét, közösségmegtartó erejét. Beszédét azzal kezdte, hogy az 50. rendezvény helyszínéül nem is lehetett volna méltóbb és hitelesebb települést találni, mint a magyar, a szerb és a szlovák közösség együttélésének szimbólumát, Bajsát.

– Fél évszázaddal ezelőtt kezdődött Újvidéken a MIRK, és akkor még nem is lehetett sejteni, hogy mivé növi ki magát, hogy milyen csodálatos értékünkké válik. A kiállítók évtizedek óta mutatják be azt a megszámlálhatatlan módon készített alkotói csodát, ami a mi tájunkat jellemzi. Az egyszerű emberek, a kétkezi munkások fürge ujjainak munkáit, ami a rendre, az odafigyelésre, az áldozathozatalra koncentrál. Mindezt a csodát két kiváló megálmodónak köszönhetjük, Bada Johannának és Bada Istvánnak, akik magasra tették a MIRK mindenkori szervezői számára a rendezvény mércéjét: szorgalmukkal, odaadásukkal, hozzáállásukkal – mondta el egyebek mellett Hajnal Jenő, majd dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke méltatta a lelkes amatőr és a professzionális alkotók találkozásának fontosságát.

– Ahogy teremről teremre járva szemléljük a munkákat, eszünkbe juthatnak azok az alkotók, akik rengeteg energiát és időt fektettek abba, hogy minél inkább tökéletesítsék munkájukat vagy a gyűjtött dolgaikat. Átérezzük ezt a szenvedélyt, hiszen mindannyiunknak volt már az életében példa arra, hogy gyűjtött valamit, és hogy mennyi örömet szerzett annak megszerzése, birtoklása. A kiállított tárgyak gyűjtőjük kifinomult tulajdonságait mutatják meg – mondta beszédében egyebek mellett Szőke Anna.

Ezt követően művelődési program kezdődött, amikor is felléptek a helyi általános iskola diákjai, a Napsugár néptánccsoport, a topolyai Vuk Stefanović Karadžić Művelődési Központ táncosai, illetve a Csalogány népdalkör bajsai népdalokat adott elő.

A látogatók egyebek mellett kézimunkákat, kézműves alkotásokat, illetve hagyományos és modern módon készített viseleti tárgyakat, festményeket, gyűjteményeket: egyedi miniatűr könyveket, csészéket, ceruzákat tudnak megtekinteni péntekig, amelyeket neves alkotók zsűriznek majd. A MIRK elnöke elárulta, hogy az osztályzóbizottság kategóriánként határoz a kiállított tárgyakról, a hagyományos hímzésről Szabó Magda dönt, a színes és modern hímzésről Szabó Gizella és Major Márta. A csipkéket Vrebalov Mária zsűrizi, a fafaragást, kézműves elemeket Torjai Zita, a szövésről, kötésről Nagy Abonyi Ágnes dönt, illetve Olga Galjak, a gyermekrajzokat Kollár László értékeli. Az ünnepélyes díjátadó és eredményhirdetés a tárlat zárónapján, pénteken 13 órakor kezdődik.