2024. március 28., csütörtök

Húsvéti vásárt tartottak a Gion Nándor Emlékházban

A helyi általános iskola alsósai csoportosan tekintették meg az ünnepet idéző kínálatot

Két év szünet után a szenttamási Gion Nándor Emlékházban szombaton, április 9-én újra megrendezték a húsvéti vásárt. Az udvarban lévő filagóriában ezúttal is több, a közelgő ünnepet idéző és jellemző, szebbnél szebb portékát állítottak ki. A kézművesek mellett a szenttamási Gyöngy – a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesületének tagjai is kiállítottak.

A diákok csoportosan látogattak a húsvéti vásárra (Paraczky László felvétele)

A diákok csoportosan látogattak a húsvéti vásárra (Paraczky László felvétele)

A csecsebecsék, vásárfiák mellett ezúttal is központi szerepe volt a tojásnak és a nyuszinak, de a látogatók horgolt, papírból és egyéb anyagból készült tojások közül is válogathattak. Emellett a kézművesség több, húsvéti jellegű terméke is asztalokra került. Volt festett cserép, alkalmi friss és szárított virág, faragott játékok, különös technikával és különböző anyagból készült nyuszik, kézzel készült húsvéti képeslapok és még sok-sok olyan ajándék, amelyet a családtagoknak vagy barátainknak vásárolhattunk.

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj iskola alsós tanulói csoportosan látogatták meg a kiállítást, a vásárlás mellett pedig az udvarban játékra is volt idő.

Faggyas Klára tanítónő, aki a szenttamási elsősökkel érkezett a vásárra, elmondta, számukra a húsvét külön élmény.

− Az iskolában készítettünk mi is kis díszeket, dekorációt, és szeretnénk megnézni, hogy az idősebbek mit készítettek. Emellett az udvarban kiváló lehetőség van szórakozásra, ami gyerekek számára fontos kikapcsolódás.

Matarugin Elvira tanítónő a II3 osztállyal az emlékház udvarán lévő kárókatonaszobornál (Paraczky László felvétele)

Matarugin Elvira tanítónő a II3 osztállyal az emlékház udvarán lévő kárókatonaszobornál (Paraczky László felvétele)

A másodikosokkal Matarugin Elvira tanítónő érkezett, aki elmondta, a tanév alatt többször is megfordulnak az emlékházban, olyankor a szabadban tartják a rajz- és tornaórákat.

− Mivel munkaszombat van, kihasználtuk az alkalmat, és megnéztük a húsvéti vásárt. Kíváncsian nézelődtünk, és vásároltunk a szebbnél szebb díszekből. Jutott idő játékra is, és mindannyian jól éreztük magunkat.

Stojković Ines fából készült játékokat és díszeket kínált. Lapunknak elmondta, már a legelső vásáron is itt voltak, és szeretnek itt lenni, mert jó a hangulat, és lehetőség adódik a barátkozásra, beszélgetésre más kézművesekkel.

− Családunk csaknem tíz éve foglalkozik fából készült játékokkal. Az ötletet anyutól kapjuk, az én feladatom az, hogy ezt a fatáblára rajzoljam, apu pedig a kapott minta alapján kivágja. A lányoknál a Barbie-bútorok a keresettek, így ebből a legnagyobb a választék, a fiúk inkább a traktorokat, autókat keresik és szeretik, ami szerintem teljesen helyénvaló. A fiús játékok többségét nem festjük be, olyanok ugyanis a visszajelzések, hogy miután megunnak egy-egy játékszert, befestik őket. Így az továbbra is érdekes marad, hiszen játszva festenek és egyúttal szórakoznak is – magyarázta Ines.

Stojković Ines a fából készült játékokkal (Paraczky László felvétele)

Stojković Ines a fából készült játékokkal (Paraczky László felvétele)

A szenttamási Gyöngy – a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesületének tagjai minden alkalommal lázasan készülődnek egy-egy húsvéti vagy éppen karácsonyi vásárra, így ugyanis alkalom adódik arra, hogy a saját kezűleg készített tárgyakat a szélesebb közönség is láthassa, megvásárolja.

− Húsvéti motívumokkal igyekeztek különféle dekorációkat készíteni, köztük kulcstartókat, hűtőmágneseket, gyertyákat, húsvéti koszorúkat, ablakdíszeket, virágcserepeket, melyeket az ilyen és hasonló rendezvényen értékesítenek. Mondani sem kell, hogy az öröm ilyenkor hatalmas – mondta Szabó Marinella, a Gyöngy egyesület defektológusa. Hozzátette, a koronavírus miatti szigorításokat követően az egyesület pártfogoltjai sokkal felszabadultabbak, mint az utóbbi két évben, és ez az elkészített munkák minőségén is észlelhető.

Mutatós ajándéktárgyak fiúknak, lányoknak egyaránt (Paraczky László felvétele)

Mutatós ajándéktárgyak fiúknak, lányoknak egyaránt (Paraczky László felvétele)