2024. március 29., péntek

Az év meccse: Györe három és fél órán át szorongatta a végül győztes Đokovićot

Rendkívül közel került karrierje eddigi legfényesebb győzelméhez a zentai Györe László, ám maratoni hosszúságú mérkőzésen végül kikapott a világelső Novak Đokovićtól a belgrádi Serbia Open tenisztorna második fordulójában.

A mérkőzés kezdésének időpontját számos változó tényező okán az egész nap során nehéz volt eltalálni: eső miatt három és fél órát csúszott a program, majd egy visszalépés miatt egy mérkőzés kikerült a főattrakció elől a menetrendben, ám tovább csigázta a centerpálya lelátóját megtöltő nézők várakozásait Miomir Kecmanović és John Millman, akiknek két szoros szettet hozó mérkőzése végén megszületett a nap első szerbiai győzelme.

Györe és Đoković végül negyed hatkor megkezdődő találkozóján a kimenetel ezen jellege már garantált volt, ráadásul a meccs rangjához méltóan a székbírói feladatokat is a világ legtöbbet foglalkoztatott játékvezetőinek egyike, a szintén szerb Marijana Veljović kapta meg.

Đoković a vírusszabályok által megtépázott szezonjában idén még csak ötödik mérkőzésére állt ki, Györe viszont a múlt héten Monte-Carlóban Sztefanosz Cicipasz megszorongatása, valamint az itteni első fordulóban Hamad Međedović legyőzése után lendületben volt. Ez megmutatkozott a mérkőzés elején is, ahol egyértelműen a zentai játékos volt fölényben. A legelső játékban Györe azonnal elvette a közönség zömének támogatását élvező honfitársa adogatását, miközben Đoković szokatlanul sokat hibázott, és még a hálón megpattanó labdák sem neki kedveztek. Hamarosan némileg feljavult a világelső játéka, ám később még egyszer elveszítette az adogatását, így fél óra elteltével, 5:2-nél Györe már az első szett megnyeréséért adogathatott. Bár első négy szervájából hármat nem tudott visszaadni Đoković, ám végül így is szoros és fordulatos játékba bonyolódtak a felek, amit nyolc perc küzdelem után tudott Györe a maga javára fordítani, így 6:2-re megnyerte az első szettet.

A második játszma már jóval kiegyenlítettebben indult, és Györének már első adogatójátékában három bréklabdát kellett hárítania, de továbbra sem riadt vissza a merész megoldásoktól. Az első brék a szett közepén született meg, 3:3-nál ismét Györe tudott előnybe kerülni, az 5:3-ért adogatva pedig már a győzelem is látótávolságon belülre került. Đoković egyik fő erőssége persze a küzdőszelleme, így egy harcias következő játékban egyenlíteni tudott, Györe először veszített el egy olyan játékot, amiben ő szervált.

Innentől vált csak igazán feszültté a mérkőzés, miközben az esti szél egyre fagyosabbá vált a helyszínen. A zentai játékos közel került egy újabb brékhez, egyik labdamenetben számos jól helyezett ütéssel futtatta meg a világelsőt, aki viszont egy vonalra ütött labdával és egy ásszal hozni tudta ezt a kulcsfontosságú adogatást. Innentől mindketten megküzdöttek a saját szervájukkal, 5:6-nál Đoković háromszor is szettlabdához jutott, de Györének sikerült rövidítésre mentenie.

A rövidítésben mindketten precízen, a maximumot hozva játszották, egymást követték a sarokba helyezett labdák, a térfélcsere 3:3-as állásnál következett. A végjátékban Đoković jutott két szettlabdához, amelyekből az elsőt Györe egy jó adogatással, a másodikat ellenfele hibája révén hárította. Újabb térfélcserét követően jutott a szerb ismét szettlabdához, ezt pedig egy a hálón megpattanva lelassuló labda bevágásával már pontra is váltotta, ezzel kiegyenlítette az állást.

Több mint két órányi játék után jöhetett a harmadik, döntő szett, ahol a rutin révén már a világelsőnél volt a lélektani előny. Ezt igyekezett is nyomatékosítani, hiszen azonnal elvette Györe adogatását, ám nála is érkeztek a hibák, így a sajátját ezt követően el is veszítette. Györe nem állt be Đoković azon temérdek ellenfelének sorába, akiket egy szorosan elvesztett szett után elhagyott a remény és tálcán nyújtották át a mérkőzést az esélyesebb ellenfélnek. Fej fej mellett jutottak el ismét 5:5-ig, ekkor Györe adogatójáka maratoni hosszúságúra nyúlt, és a nézőket is egyre gyakrabban kellett csitítani, miközben a mérkőzés játékideje már a három órát is átlépte. Đokovićnak több lehetősége is volt, de Györének végül egy remek ejtéssel sikerült lezárnia ezt a rizikós szakaszt. A világelsőnek ezt követően nem esett nehezére ismét egyenlőre hozni az állást, jöhetett tehát az újabb, immár mindent eldöntő rövidítés. Itt sem volt már érzékelhető különbség kettőjük játéka között, ám Györe 4:3-as vezetésnél a hálóba ütött egy lecsapást, ami sorsfordító lehetett: a hátralévő pontokat már Đoković nyerte, így 3 óra és 21 percnyi játék után megnyerte a mérkőzést, ami alighanem sokáig emlékezetes marad. Györe László ugyan alulmaradt, viszont elmondhatja magáról, hogy ennyi időn át folyamatosan szorongatta a világ valaha élt egyik legjobb teniszezőjét.

Serbia Open, 2. forduló: Novak Đoković – Györe László 2:6, 7:6 (8:6), 7:6 (7:4)