2024. április 20., szombat

Meg kell őriznünk, amink van!

A magyarkanizsai sikerkönyv második kiadása készül

Egy cikksorozattal indult minden. Dr. Klamár Zoltán épp lapunk hasábjaink kezdte el azt a sorozatot, mely Magyarkanizsa épületeit mutatja be. Ez még akkor történt, amikor a Tiszavidék rovat különálló mellékletként jelent meg, és Magyarkanizsán egész szerkesztőség dolgozott a helyi hírek és írások megjelentetésén. Abból a cikksorozatból aztán könyv született, melyből – ahogy fogalmaznak a könyvtárban – nem lehetett annyit nyomtatni, hogy elég legyen. Nem csak, hogy annyit vásároltak, de kölcsönözni való se nagyon volt, olyan népszerűségnek örvendett. Nem véletlenül. Az Örökségünk című kiadvány, mely egy gazdagon illusztrált, a helytörténeti kincseinket bemutató képeskönyv volt, először 1995-ben jelent meg, és utolérhetetlen tempóban fogyott el. Az épületeket sorra górcső alá vevő kötetre a jövő felnövőinek is nagy szüksége van, ezt ismerte fel maga a szerző is, melyhez a magyarkanizsai könyvtárban talált „társra”, így elkezdhettek dolgozni egy második, immáron bővített kiadáson, melynek kiadását a magyarkanizsai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatja. A régi-új könyv most már színes képekkel, újabb információkkal is kibővítve várhatóan május közepén, végén jelenik meg.

Dr. Klamár Zoltán az első kötet befejezése után is újabb és újabb információkhoz, képekhez jutott, de volt olyan is, hogy ami még húsz éve fényképezhető volt, mára már nincs sehol. Éppen ezért is fontos, hogy az örökségeinket megörökítsük, szóban, írásban, fotóban. És nem mellékes az sem, hogy a beszélgetések sem elhanyagolandók, ugyanis olyan információkhoz lehet jutni első kézből, melyre csak azok az emberek emlékeznek hajszálpontosan, akik abban az adott korban éltek. A beszélgetések előrevivő dolgok, melyek emberközelbe hozzák mindazt, ami mellett elmegyünk – vallja a szerző, aki szerint az élet velejárója az is, hogy mindig jönnek új emberek, friss szemlélettel, ami szintén nagyon jó. „Nem lenne szabad megfeledkeznünk arról, hogy a hagyományainkat tovább kell vinni, a hagyományainknak kell, hogy legyen helyük a jövőnkben! A tárgyi örökség pedig éppen annyira fontos, mint a szellemi!”

A könyv bemutatja a középületeket, az oktatási és közintézményeket, egyházi építményeket, így aki majd a kezébe veszi azt májusban, teljes képet kaphat Magyarkanizsa épületeinek szépségéről, de láthatja, hogy mi az, ami egykoron virult, élt, mára pedig az új épületek váltották fel vagy éppen nem kapnak elég figyelmet. Talán erre is nagyon jó lesz a könyv, mely elsősorban nem a múltba révedezésre invitál, hanem inkább felnyitja a szemeket.

Bús Csaba, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár igazgatója elmondta, hogy elő lehet jegyeztetni náluk a megjelenő kötetet, így biztosan jut majd belőle az érdeklődőknek, sőt, aki az elkövetkezendő hetekben jelzi az igényét, azoknak kedvezményes árat biztosítanak. A mű a megjelenésig kedvezményes, 1200 dináros áron előjegyeztethető a kiadónál személyesen, e-mailben (jab@jab.org.rs), vagy a 024/4877-323-as számon.

Épített örökségeinket májusban láthatjuk viszont egy modern, bővített kiadásban, mely a magyarkanizsai otthonok könyvespolcain kiemelt helyet érdemel azoknál, akik nem szeretnék elfelejteni, hogy honnan indultak őseink és hova tarthatunk, az ő tudásukat továbbörökítve.