2024. április 16., kedd

Eddig 22 díj az Anna Kareninának

Venczel Valentin: A siker titka az elmélyült színészi játék és az igényes rendezői koncepció

Az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadását a Šabaci Tavaszi Színházi Fesztiválon négy díjjal jutalmazták. A produkció érdemelte ki a legjobb előadásnak járó díjat, Dejan Projkovszki lett a legjobb rendező, Fülöp Tímea a legjobb női főszereplőnek járó díjat vihette haza, Mészáros Árpád pedig a legjobb férfi főszereplőt megillető díjban részesült.

A produkció bemutatója 2019 végén volt, azóta különböző színházi fesztiválokon összesen 22 díjat érdemelt ki, ezzel a színház történetének legtöbb elismerést elnyert produkciója lett. Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója szerint egy katarzist kiváltó darabról beszélhetünk.

– Az Anna Karenina az Újvidéki Színház azon tetterejét tükrözi, hogy társulatunk a színházhoz és a színművészethez való hozzáállást egy magasabb, értékesebb szintre emelje. Törekvésünk a színészi játék elmélyültségében, a rendezői felfogás, illetve a rendezői hozzáállás egy gazdagabb megnyilvánulásában jut kifejezésre. Nem beszélve arról, hogy az előadás gazdag vizuális élményt is nyújt a közönségnek. A darab egy kor szellemét tükrözi. Egy elidegenedett világban élünk, amelyikben nem foglalkoznak már az emberi érzésekkel és érzelmekkel. A darab és ezzel együtt az előadás pedig visszahozza az emberi érzelmek mezején történő cselekményeket. Az emberi viszonyok mély ábrázolását nyújtja a közönségnek. Azt hiszem, ezeknek az elemeknek az összeadása az, ami ezt az előadást ilyen sikeressé teszi – emelte ki a színházigazgató, aki arról is szólt: a társulat nemrég bemutatott III. Richárd című produkcióját is ugyanez az igényes kidolgozás jellemzi.