2024. április 25., csütörtök

Mindig kritikus szemmel tekint magára

Beszélgetés Ozsvár Róbert színművésszel, aki az egyik főszerepet játszotta a rendkívül népszerű A mocsár (Močvara) című szerbiai sorozat második évadában

Tavaly nyáron Zentán és a környező településeken forgatták le a nézők körében rendkívüli sikert elért és a kritikusok által is elismert A mocsár (Močvara) című szerb televíziós sorozat második évadját, amelynek cselekménye is az észak-bácskai városban, illetve annak környékén játszódik. A televíziós sorozat főhőse, Nikola Krsmanović (Goran Bogdan) egykori focihuligán és háborús hős, jelenleg rendőrnyomozó ezúttal nem Belgrád utcáin, hanem a Tisza mellett fekvő Zentán, egy első látásra idillikus kis városkában nyomoz majd több rejtélyes gyilkosság elkövetője után. A nyomozó munkáját a város lakosainak életét és halálát eldöntő család is nehezíti. A főhős a nyomozásokkal párhuzamosan fényt derít származására is. Ebben az évadban a felügyelő nyomozótársát, Varga Attila rendőrfelügyelőt Ozsvár Róbert, az Újvidéki Színház moholi születésű színművésze alakítja, akinek ez volt az első szerepe filmes produkcióban, és aki a következőképpen mesélt arról, hogy miként került a sorozatba, hogyan készült fel a forgatásokra és mit is jelentett számára az itt nyújtott alakítás.

A művészt a sorozat gyártói hívták fel, és ahogyan a többi színészt, őt is elhívták egy meghallgatásra.

– Két óra kasztingolás után elbúcsúztunk és mintegy másfél hónap után újra felhívtak, hogy hajlandó volnék-e a szerep kedvéért megborotválkozni (mert akkoriban nagy szakállam volt) és lenyiratkozni. Én természetesen igent mondtam és így kaptam meg a szerepet – mesélte, és mint hozzáfűzte, egyrészt különböző krimi-thriller műfajú könyvek és filmek karaktereit megfigyelve és elemezve, másrészt pedig saját tapasztalatból merítkezve próbálta megformálni a szerepet.

– Emellett próbáltam feltérképezni, milyen viszonyban van Attila a többi karakterrel, hogy ezzel is színesítsem és rétegesítsem a szerepet. Továbbá megnéztem a sorozat első évadát is, hogy tudjam, mire számítsak a játékstílust illetően. Attila tehát egy eléggé tartózkodó személy, aki próbálja az érzelmeit kordában tartani vagy legalábbis mások előtt elrejteni. Feszült viszony van közte és az apja között, mert nem egy világot képviselnek. A szürke hétköznapokat gyilkosságok sorozata kavarja fel, és Attila, kezdő nyomozóként, egy szövevényes, a múltba visszanyúló rejtvény közepében találja magát. Segítségül érkeznek a belgrádi kollégák, akikkel bár kezdetben nem megy túl könnyen az együttműködés, a sorozat előrehaladtával mindinkább összecsiszolódnak és már csapatként dolgoznak az ügyön – mesélte beszélgetőtársunk, aki egyben megjegyezte, hogy nagy izgalommal várta a forgatás kezdetét, mivel nem igazán tudta, hogy mire is számítson, mert ez volt az első ilyen jellegű munkája és ráadásul a színészeket sem ismerte személyesen.

– Szerencsére minden szempontból kellemesen csalódtam. Bár a rekkenő hőségben erőltetett munkatempóban dolgoztunk, minden percét élveztem, hisz mindennap új impulzusokat kaptam. Mivel nagyszerű emberekkel dolgoztam, némi tapasztalatra is szert tettem és közben igyekeztem ellesni a nagynevű színészkollégák fortélyait. Goran Bogdan kiváló kolléga, mindig a segítségemre volt, amikor elbizonytalanodtam. A stáb tagjai egytől egyig profi szakemberek, nekik köszönhetően mindig gördülékenyen zajlott a forgatás – hallottuk Ozsvár Róberttől, aki kiemelte, hogy szerencsésnek érzi magát a forgatás miatt, mert már az első néhány rész megjelenése után a közösségi oldalakon és a médiában is főként pozitív visszajelzéseket olvashatott a munkáját illetően.

– Úgy tűnik, a sorozat meghozta a kívánt sikert, és a mai napig megállítanak az utcán, hogy gratuláljanak és nagy az érdeklődés az újságírók és a tévéműsorok részéről is – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki elmondta azt is, hogy természetesen követi a Szerbiai Rádió és Televízió első csatornáján jelenleg is futó sorozatot, és ebben magára mindig kritikus szemmel tekint, folyamatosan próbálja kiszúrni a hibákat és tanulni ezekből.

– Emellett szeretem meghallgatni mások véleményét. Akár pozitív akár negatív hozzászólást kapok, igyekszem józan fejjel fogadni azt. Egy év távlatából már látom, hogy egyes dolgokat csinálhattam volna jobban is, de tudom, hogy a forgatás pillanatában megpróbáltam a tőlem telhető legjobbat nyújtani – nyilatkozta a színművész, aki jelen pillanatban az Újvidéki Színházban játszik Az idióta, Az isteni Dzsoni parázna napjai és a III. Richárd című előadásokban, illetve az Urbán András rendezésében készülő koprodukciós előadásban is szerepet kapott, amely Lovas Ildikó: Amikor Isten hasba rúg című regénye alapján készül, és amelyet a tervek szerint júniusban tekinthet meg majd a nagyérdemű.

– Ami a filmezést illeti, további produkció egyelőre nincs a láthatáron, de nyitott vagyok mindenre – jegyezte meg Ozsvár Róbert.