2024. április 19., péntek

Egységesítik a töltőket az Európai Unióban

Az Európai Parlament felhasználóvédelmi bizottsága elfogadott egy határozatot, miszerint egységesíti az elektromos eszközök töltőit.

A határozat szerint a felhasználóknak ezentúl nem kell újabb töltőket vásárolniuk minden új eszközhöz, hanem egy USB-C töltőt használhatnak minden kis és közepes elektromos berendezéshez.

Ez magába foglalja a mobiltelefonokat, a táblagépeket, a hangszórókat, a laptopokat, az egereket, a képernyőket, a navigációs berendezéseket, a digitális kamerákat, a fülhallgatókat, elektromos játékokat és más eszközöket is.

A határozat elsődleges célja az elektronikus szemét csökkentése és hogy megerősítse a fenntarthatóságot az uniós piacon.

– Félmilliárd töltőt gyártanak évente Európában, ezáltal pedig 11-13 ezer tonna e-szemetet termelve. Egyetlen töltő használata minden egyes berendezéshez sokkal jobb megoldást jelent. Elősegíti a környezetvédelmet, pénzt lehet spórolni és csökkenteni lehet a szükségtelen költségeket is – hangsúlyozta Alex Saliba, az Európai Parlament tagja.