2024. április 16., kedd

Gyökereinkre épülő jövő

Újvidéken tartották meg a Fiatalok és az örökség nevű, IPA-projekt tanácskozását

Herinfutur elnevezéssel indították útjára másfél évvel ezelőtt azt a programsorozatot, amely a fiatalok bevonását szorgalmazza a kulturális örökség ápolásába. A szerb és a magyar határ menti régiókat érintő IPA-projekt értéke meghaladja a 130 ezer eurót: ebből több mint 110 ezer eurót uniós forrásokból biztosítottak a szervezők. A Fiatalok és az örökség elnevezésű projekt megvalósításában a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság és az Európai Ügyek Alap mellett magyar részről a Csongrád-Csanád megyei önkormányzat vett részt.

A 2020. november 1-jén útjára indított projektum keretében összesen nyolc programot valósítanak meg: négyet Csongrád-Csanád megyében és négyet Vajdaságban. A tegnapi konferencián szakmai szempontból vizsgálták meg a közös örökség védelmét szavatoló tényezőket, de külön hangsúlyt fektettek azon intézkedések feltérképezésére is, amelyekkel ösztönözni lehet az ifjak szerepvállalását a kulturális hagyaték megőrzésében. A szakmai tanácskozás résztvevőit Dragana Milošević tartományi kulturális, köztájékoztatási titkár köszöntötte.

– A programsorozat két fontos aspektusra épült: elsőként említeném annak jelentőségét, hogy két ország fiataljait mozgatta meg. A szerb és a magyar ifjak kulturális intézményekben megszervezett műhelymunkákban vettek részt, de meglátogatták és megismerték mindkét nemzet történelmi hagyatékát is. Ugyanakkor gyakorlati tapasztalatot is szerezhettek arról a szakmai háttérről, amely ezen kincsek védelméhez szükséges. Mindezt a saját környezetükben is alkalmazhatják a jövőben. Nagy jelentőséggel bír az is, hogy a fiatalokat olyan határ menti régióban serkentjük a közös örökség ápolására, amely viharos változásokon ment át a történelem folyamán. Ez kihatott a hátrahagyott kulturális örökségre is, de ugyanez tette közössé az értékeinket is. Mindez arra kötelez bennünket, hogy együtt ápoljuk a ránk maradt örökséget – hangsúlyozta a titkár.

Az értekezleten az együttműködés jelentőségére hívta fel a figyelmet Magyar Anna, a Csongrád-Csanád megyei önkormányzat kulturális, ifjúsági és sportügyekkel megbízott tanácsnoka is.

Középen Magyar Anna megyei tanácsnok és Dragana Milošević tartományi titkár (Fotó: Ótos András)

Középen Magyar Anna megyei tanácsnok és Dragana Milošević tartományi titkár (Fotó: Ótos András)

– Közösek a hagyományaink, közösek az értékeink, egymásra építünk, és egymástól tanulhatunk: ebbe a gondolatba be kell vonni a fiatalokat is. Idősebbként úgy gondolom, hogy az ifjakat is meg lehet szólítani és fel lehet kelteni az érdeklődésüket az olyan együttműködések iránt, amelyek a hagyományok őrzésén alapulnak és összegyűjtik azokat az kincseket, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk és építkezhetünk. A gyökerek nagyon fontosak, akár Csongrád-Csanád megyében, akár itt, Vajdaságban. A legfőbb cél az, hogy ezek a gyökerek összekössenek bennünket.

A megyei tanácsnok jó magyar példaként a hungarikumokat említette előadásában. Felszólalásában kiemelte az évekkel ezelőtt megalakult Hungarikum-mozgalmat, amely alulról szerveződött kezdeményezésként összegyűjti mindazokat az értékeket, amelyekre a magyarok büszkék. A mozgalom rendszeresen szervez gyermek- és ifjúsági rendezvényeket is, amelyek által a fiatalok megismerhetik a megyéjük értékeit. Magyar Anna szerint a fiatalok nyitottak az ilyen jellegű megszólításra: a 18–25 éves korosztály egy kicsit eltávolodik, de később visszatér ahhoz, hogy a gyökereire építsen – emelte ki a megyei tanácsnok, aki az Európai Unió régiókkal foglalkozó szakbizottságának alelnöke is, de az idén az EU-bővítés jelentéstevőjeként is tevékenykedik.

– A nyugat-balkáni országokról évente készül anyag, személy szerint második évben vagyok ennek a gazdája. Tapasztalom tehát, hogy Szerbiát illetően módosító indítványok formájában többször, többen is igyekeznek a negatívumokat hangsúlyozni. Ezt rendszerint próbálom ellensúlyozni, és előtérbe helyezni a jó példákat. A harcot nekünk meg kell vívni, mi magyarok ugyanis nagyon jó viszonyban vagyunk a határ mentén a szerb kollégákkal, akikért ki kell állnunk.

Magyar Anna kérdésünkre elmondta, hogy Szerbiával kapcsolatosan legtöbbször a jogállamiságot kérdőjelezik meg Brüsszelben, de a korrupció is sokszor terítékre kerül az EU nagyasztalán. A pozitív megerősítésért szállnak síkra az olyan közös projektekkel mint a közös kulturális értékek védelme is.

A fiatalok szerepvállalását ösztönző programsorozat április 30-án zárul Szegeden – hangzott el a konferencián.