2024. március 29., péntek

Előtérben a családon belüli együttműködés

A húsvétra gondolva nagyon sok minden eszünkbe jut: a tavasz, a feltámadás, a feldíszített barka, a tavaszi szünet, a negyvennapos böjt vége, a finom sonka, a torma és a kalács, a színes tojások, a hosszú hétvége, a húsvéthétfői locsolkodás. Ünnep ez a javából, amire minden évben, talán már év eleje óta készülünk. Számon tartjuk az időpontját, tervezgetjük a családi programokat és írjuk a bevásárlólistát a húsvéti menühöz.

Az ünnepeket, így a kereszténység legnagyobb ünnepét is általában a családunk és közeli barátaink körében szoktuk eltölteni. A koronavírus-világjárvány rányomta a bélyegét az elmúlt két évre, azonban az utóbbi időben szerencsére enyhültek a korlátozások. Heti körkérdésünkben arra kerestük a választ, hogy ki mivel tölti az ünnepeket. Olvasóink nagy része azt a válaszlehetőséget jelöltbe be, hogy igyekszik minél több minőségi időt tölteni a szeretteivel. Nagy meglepetésemre sokan ilyenkor is a szokásos dolgokkal foglalkoznak, hiszen számukra ezek a napok is olyanok, mint a többi.

Húsvét ünnepe – ahogy a karácsony is – egyszerre tud üres és tartalommal telt lenni. És mikor lehet szép és tartalmas? Véleményem szerint akkor, ha a család apraja-nagyja részt vesz a közös programban, legyen az bármilyen jellegű. Kezdjük is mindjárt eggyel, ami tökéletesen passzol az ünnephez, ez pedig a húsvéti/tavaszi dekoráció elkészítése. Remekül el tudjuk készíteni a család többi tagjával közösen, hogy egy kicsit jobb hangulatba kerüljünk. Ilyenkor nem maradhat el a nyuszi és a tojás, az internet segítségével és egy kis kreativitással könnyedén elkészíthetőek a mutatós díszek, akár a gyermekek közreműködésével is. A tojásfestés, csakúgy, mint a sonkafőzés vagy a locsolkodás, ünnepi hagyományaink közé tartozik. Az pedig, hogy milyenre pingáljuk a tojásokat, csak rajtunk áll: akár megmaradunk a hagyományos minták mellett, akár modern színeket és formákat használunk, egy biztos: a tojásfestés egy valóban nagyon szórakoztató tevékenység. Kicsik és nagyok egyaránt tudják élvezni, hogy mindenki a saját fantáziája szerint díszítheti a tojásokat. Kisgyermekes családoknál gyakori, hogy a húsvéti tojások nem a szülők, hanem a gyerekek kedve szerint készülnek el.

Aztán ott van a húsvéti menü, a sonka, a tojás és a kalács. Ez a három finomság egészen biztosan szerepel a család húsvéti asztalán, természetesen számtalan módon elkészítve. Nagypénteken halat eszünk a böjt szokásának megfelelően, aztán húsvétvasárnap és hétfőn jöhet az igazi húsvéti lakoma. Ahány család, annyi szokás, az azonban biztos, hogy ilyenkor több időt töltünk a konyhában, a sütés-főzés nem kevés időt vesz igénybe. A konyhában többen is tevékenykedhetnek, nem mindent az anyukáknak és/vagy a nagymamának kell elkészítenie. A közös főzésnek számos olyan előnye van, amelyek miatt érdemes feladni az önként vagy szükségből vállalt konyhai magányt. A főzéssel egyébként is kifejezzük, hogy mennyire fontos számunkra a másik, de közös főzés közben jókat lehet beszélgetni és nevetgélni is, ráadásul minőségi időnek számít. Emellett sokkal könnyebb a dolgunk, és hamarabb is végzünk vele, ha van segítségünk. Teljesen más úgy elfogyasztani egy vasárnapi ebédet (és nemcsak a húsvéti, ünnepi ebédet), hogy mindenki kivette belőle a részét. A közös főzés során a kisgyerekek sok új dolgot tanulhatnak.

Itt vannak továbbá a különféle kötetlen programok, kirándulások. Nem kell feltétlenül külföldre utaznunk ahhoz, hogy a család jól érezze magát, környékünk is tele van nagyon jó kirándulóhelyekkel. Azok számára viszont, akik jobban szeretik az otthon melegében tölteni az ünneplést, nagyon jó megoldást jelenthet a közös családi társasozás is. Akár órák hosszan el lehet egy-egy társassal játszani, és nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie. Ezt tényleg mindenki élvezni fogja, még az is, aki alapvetően nem játszik túl gyakran. Talán pont ezért lehet ez egy kivételesen különleges alkalom. Azoknak pedig, akik kevésbé vannak oda az interakciót követelő tevékenységekért, maradt a televízió. Akár régi filmeken nosztalgiázva, vagy az új remekművek bűvöletében, bármit jó érzés ilyenkor nézni, és egy pillanatra megállni.

Ön mivel tölti az ünnepeket?

Igyekszem minél több minőségi időt tölteni a szeretteimmel – 41%

A sütés-főzés tölti majd ki a napjaim legnagyobb részét – 7%

Az elmaradt ház körüli teendőket szeretném bepótolni – 12%

Belföldi utazást tervezünk, ránk fér már egy kis feltöltődés – 2%

Külföldre utazunk, kihasználjuk a kínálkozó lehetőséget – 7%

A szokásos dolgokkal, ezek a napok is olyanok, mint a többi – 31%