2024. április 23., kedd

Az iskolai sport megerősítése

Aláírták a nemzetközi sportversenyeken való részvételt támogató szerződéseket is

A tartományi kormány idén is támogatja az iskolai és egyetemi sportágak megerősítését, valamint a nemzetközi sportversenyek lebonyolítását és a határon túli versenyekre való kijutást. Az erről szóló szerződéseket tegnap Dane Basta tartományi ifjúsági és sporttitkár adta át a sportklubok és egyesületek képviselőinek.

Idén 31 tartományi oktatási intézmény projektjét támogatták hatmillió dinárral az iskolai és egyetemi sportág népszerűsítése és megerősítése érdekében. A pályázat keretében az iskolai és egyetemi sport fejlesztését, az iskolai sportágak kínálatának bővítését, valamint az iskolai és egyetemi sportversenyeket célzó projekteket, programokat részesítették anyagi segítségben.

Dane Basta és Saghmeister Gábor a szerződéskötésen (Fotó: Ótos András)

Dane Basta és Saghmeister Gábor a szerződéskötésen (Fotó: Ótos András)

A titkárság ez alkalommal 33 sportszervezet projektjét támogatta 20 millió dinárral. Ezek a projektek Vajdaság számára fontos nemzetközi sportversenyeket készítenek elő, illetve a kedvezményezettek jeles sporteseményeken vesznek részt.

– Idén négyszer több pénzt különítettünk el a sportszervezetek nemzetközi versenyeken való részvételére, mint tavaly, és háromszor többet az iskolai sport támogatására – emelte ki Dane Basta, aki hozzátette, hogy a titkárság nagy gondot fordít az iskolai sportra, ami a későbbi csúcseredmények elérésének az alapja.

Kobrehel Ervin (Fotó: Ótos András)

Kobrehel Ervin (Fotó: Ótos András)

A zentai Tiszavirág Kajak-klub minden évben részt vesz a pályázaton.

– Mivel az önkormányzatok keveset tudnak anyagilag besegíteni a sportklubok életébe, ezért ez a támogatás minden klub és egyesület számára nagy jelentőséggel bír. Az idén két pályázattal jelentkeztünk. Mindkét esetben 150.000 dináros támogatásban részesültünk. Az egyik támogatás a kajakiskola megszervezésében lesz segítségünkre. Minden évben szervezünk tanfolyamot a gyerekeknek, 10-től 14 éves korig. Körülbelül 40–50 gyermek szokott részt venni a tanfolyamon. Amennyiben nem pályáznánk és nem tudnának segíteni, akkor sajnos ez nem tudna megvalósulni, ezért nagyon hálásak vagyunk a titkárságnak. Emellett pedig a zentai regattát fogjuk megszervezni, ami júniusban lesz majd – mondta Kobrehel Ervin, a Tiszavirág Kajak-klub elnöke.