2024. április 25., csütörtök

Mennyibe kerül az albérlet Szerbiában?

Az elmúlt két évben drasztikusan megemelkedtek a kiadó lakások, valamint az ingatlanok négyzetméterárai Szerbiában. A kisebb városokban a bérleti díjak elérte a két évvel ezelőtti belgrádi átlagos bérleti díj szintjét.

A Danas újságírói utánajártak, jelenleg mekkora összeget tesznek ki a bérleti díjak a városokban, vagyis mennyibe kerül Szerbiában bérlőnek lenni. Az árak várostól függően 50-től több száz euróig terjednek. Belgrádban folyamatosan emelkednek a négyzetméterárak, mind az eladás, mind a bérbeadás tekintetében. Az elmúlt napokban havi 250 euróért lehetett garzonlakást találni a főváros egyes városrészeiben. Egy négyszobás luxuslakás havi bérleti díja 3700 eurót tesz ki a Dedinjén.

Szabadkán a másfél szobás lakások iránt van a legnagyobb kereslet, az árat pedig különböző tényezők befolyásolják. Az egyik ingatlaniroda szerint az elmúlt években megváltoztak a szabadkaiak lakásbérlési szokásai, mert egykor az olcsó lakások iránt volt a legnagyobb kereslet, míg ma a lakás felszereltsége és elhelyezkedése a legfontosabb kritérium. „Szabadka városközpontja a legkeresettebb. Nagyon fontos tényező a berendezés és a lakás beosztása. A legkeresettebbek a bútorozott lakások” – mondták az ügynökségben. Egy bútorozott szabadkai garzonlakást havi 130-150 euróért adnak ki, míg a bútorozott másfél szobás lakásokat, ami külön hálószobával rendelkezik, 180-200 euróért adnak bérbe. Bútorozatlan két hálószobás lakást havi 150 euróért lehet találni Szabadkán, a bútorozottak ára 200 eurótól indul.

Amennyiben Nagybecskereken keres bérelhető lakást a helyi ingatlanügynökségek honlapjain, úgy tűnhet, hogy nincs ingatlan a kínálatban. Ez azonban nem igaz, vannak lakások, de a bérbevételhez személyesen kell felvenni a kapcsolatot az irodával. A bérleti díjak havi 100-300 euró között mozognak, a lakás felszereltségétől és méretétől függően.

Folyamatosan drágulnak a kiadó lakások Újvidéken. Bár az ingatlanirodák nagy számban kínálnak lakásokat, a lakást bérlő tulajdonosok továbbra is előszeretettel kerülik meg az ügynökségeket. Az ügynökségnél egy 60 négyzetméteres belvárosi lakásért nagyjából 500 eurót kell fizetni, havi 200 eurós áron lehet találni egy fele akkora lakást. A belvárosban, a Jovan Subotić utcában 300 euróért lehet 40 négyzetméteres lakást találni az ügynökségeknél. 550 euróért bérelhető egy száz négyzetméteres lakás a belvárosban, a Modena utcájában. Egy kicsivel kisebb, 89 négyzetméteres Galéria téri lakásnak 900 euró a bérleti díja. A bérlők leggyakrabban a közösségi oldalakon keresnek lakást, mert ott valamivel kedvezőbbek a feltételek, legalábbis az ár tekintetében. Az egyik újvidéki lakásbérlést hirdető Facebook-csoportban bejegyzést tettek közzé a városközponttól tíz percnyi sétára lévő Ćirpanov utcában egy nem túl vonzó garzon lakásról, amelyért havi 180 eurót kér a tulajdonos. Ugyanennyi pénzért bérelhető egy új építésű garzonlakás új bútorzattal Péterváradon.