2022. június 28., kedd

Indul a szezon a zentai Halászcsárdán

A rokkantnyugdíjasok tartják karban az üdülőtelepet

A langyos, tavaszi napsütés cirógatásának köszönhetően a zentai Halászcsárdán lévő telkek bérlői közül egyre többen kapnak az alkalmon, és igyekeznek felkészíteni hétvégi házukat a nyári, strandolási idényre. A minap a Zentától mintegy három kilométerre lévő üdülőtelep karbantartásával megbízott civil szervezet arról tájékoztatta a polgárokat, hogy április 20-tól a Halászcsárdán elindítják a vízszolgáltatást.

Az egykoron szebb napokat is megélt üdülőtelep karbantartásával a zentai önkormányzat a rokkantnyugdíjasok országos szövetségének zentai szervezetét bízta meg, amely a hagyományos területrendezés mellett a Csárdán lévő telkek adásvétele körül kialakult kaotikus helyzetet is rendezni szeretné. Az üdülőtelep állami tulajdonban lévő területen épült, ezért mindenki más csak használhatja azt. 1996-ig egyébként a telekkönyv és a kataszter szerint is a zentai önkormányzat használhatta, de a bíróság akkori elnökének végzésével felfüggesztették ezt a telekkönyvi betétet. Aztán sokáig sem az üdülő karbantartásával, sem a terület jogi státuszának rendezésével nem foglalkozott senki. Ennek ellenére Horváth László, a munkarokkantak országos szövetsége zentai szervezetének elnöke szerint javában zajlik a társadalmi vagyonnal történő kereskedelem. Nemegyszer megtörtént, hogy egyes telekbérlők egyik pillanatról a másikra eladták a placcukat, a gyanútlan vásárló pedig ezt követően hiába kérelmezi az illetékesektől, hogy az adott területet írassák át a saját nevére.

– Sokan képtelenek megérteni, hogy attól függetlenül, hogy megvásároltak egy adott telket, az továbbra sem lesz az ő tulajdonuk, hanem csak bérlői lehetnek, mert ezek a telkek egyelőre nincsenek legalizálva, mivel az üdülőtelep egy része továbbra sem a város tulajdona – hangsúlyozta Horváth László, és hozzáfűzte, hogy ha a város tulajdonába kerül, attól kezdve lehet legalizálni a telkeket.

A telkek továbbra sincsenek legalizálva (Fotó: Gergely Árpád)
A telkek továbbra sincsenek legalizálva (Fotó: Gergely Árpád)

Hangsúlyozta, hogy ezentúl a telekbérlők közül mindenkinek be kell fizetnie a bérleti díjat, s hogy az erről szóló felhívások és befizetőlapok kézbesítése most zajlik. A befolyó pénzből pedig még egy vizesblokkot szeretnének kiépíteni a Halászcsárda város felőli részén. Ott ugyanis a község tulajdonába került egy háromhektáros terület, amelyen a földmérők meghatározzák az utak helyét, és ahol újabb placcokat alakítanak ki azok a zentaiak, akik szívesen bérelnének maguknak egy telket. Az elképzelések szerint ennek kiépítése még az idén megtörténik, ahogyan az utak rendbetételét is előirányozták. Ugyanerre a területre még egy kút kifúrását is tervezik, mivel nyáron gyakran gond adódik a vízellátással. Az áramellátás úgyszintén problémás, ugyanis annak ellenére, hogy ki van építve az elektromos hálózat, a törvényesítése még várat magára. Horváth László arról is beszámolt, hogy terveik között szerepel az üdülőtelepen lévő telkek összeszámlálása is, mivel ez idáig ezzel sem foglalkozott senki. A telkek után a bérlőknek ezentúl évente 3000 dinárt kell fizetniük. Ami a bérlők vízfogyasztását illeti, a megfizettetés módját is hamarosan megvitatják a kommunális vállalattal.

A távlati tervek kapcsán elmondta, hogy újra meg szeretnék szervezni a csárdanapokat, amelyen évekkel ezelőtt főzőverseny volt, és amelyre neves fellépők jöttek el. Emellett az üdülőtelep területén egy olyan kisebb sátortábor kialakítását is előirányozták, ahol a Tiszán hajótúrázók meg tudnának állni pihenőre. Horváth László szerint Magyarországról fordultak hozzájuk ezzel az igénnyel, és az üdülőtelep gondnokának a háza mögötti területet ki is jelölték erre a célra, áramot és vizet is biztosítanak számukra. Ezt a sátorozóhelyet természetesen a zentaiak és mások is használhatják majd.

Beszélgetőtársunk elmondta, hogy az éttermek közül a Žitopromet idén is nyitva lesz, és kérni fogják, hogy a közvetlen a Tisza folyó mellett lévő öreg csárda is működjön, és ne ismétlődjön meg az, ami tavaly történt, hogy ugyan kibérelték a helyet, a bérleti díjat is kifizették, viszont nem nyitották ki a vendéglátóhelyet.

Horváth László arról is beszámolt, hogy az üdülőtelepen elkezdték építeni az egyesületük nyaralóját, és hogy a munkálatokat saját erejükből végzik. Az építkezéshez szükséges nyersanyagot összegyűjtötték, ezért bíznak abban, hogy az építkezés jó részét még az idén be tudják fejezni.