2024. április 26., péntek

Indul a szezon a tavon

Be kell jegyeztetni a horgászstégeket a Topolyai-tavon

A korábbi években nagyon sok mólót építettek a horgászok a Topolyai-tavon, jelenleg 174 megépített horgászstég szerepel a nyilvántartásban. Ezeknek a mólóknak a bejegyzését a folyó évre most meg kell újítani. Az építmények regisztrációját a Tó Környezetvédő Sporthorgász-egyesület irodájában végzik. Mile Antunović, az egyesület elnöke elmondta, hogy új mólók kiépítése nem engedélyezett. A meglévő horgászstégeket újra be kell jegyeztetni, azok esetleges felújítását pedig engedélyeztetni kell a működtető Aqua Top Kft. illetékeseivel. Hozzátette, hogy eddig már közel 400 horgászengedélyt váltottak ki. Mint ismeretes, az egy évre szóló horgászengedély 5000 dinárba kerül. Emellett 1000 dináros áron napi engedély is kiváltható, 2000 dinárért pedig egy hétre vonatkozó engedélyt lehet kiváltani. Az engedélyekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kapható a 060/071-4543-as vagy a 063/851-7219-es mobilszámon.

Jelenleg horgásztilalom van érvényben a süllőre és a pontyra. Előbbi halfajtára a tilalom május elsejéig tart. A ponty, a „pecások” egyik kedvenc „zsákmánya” június elsejéig nem horgászható. Antunović elmondta, hogy a tó vízállása a mögöttünk álló száraz időszak miatt a tavalyi szintnél mintegy 50 centiméterrel alacsonyabb. Ez akár probléma is lehet a jövőre nézve, amennyiben nem vált csapadékosra az időjárás, ugyanis a környező földeken gazdálkodó birtokok megkezdték a földterületek öntözését. Aggasztónak nevezte azt is, hogy számos kutat fúrtak a környéken, melyek vizét szintén öntözésre használják. Az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy nem ismeretes pontosan, hogy az ilyen kutak fúrására ki adott jóváhagyást vagy engedélyt.

Antunović elmondta még, hogy a tó vize tiszta, nem észleltek semmilyen problémát. A közelmúltban azonban sajnos – valószínűleg felelőtlen személyek ténykedését követően – mintegy 30 hektáron leégett a nádas. Csak a tűzoltók gyors és szakszerű reakciójának köszönhető, hogy nem történt még nagyobb környezetvédelmi katasztrófa, beláthatatlan következményekkel. Az ellenőrök azonnal észlelték, és pár óra múltán sikerült is eloltani a lángokat, de az eszmei kár igen jelentős, mert védett madarak fészkei és fészkelőhelyei semmisültek meg. Sajnos, a napokban ismét volt egy kisebb tűzeset. A szélmalom mögött található kis raktárépületnek valaki betörte az ablakát, és felgyújtotta a bent lévő tárgyakat.

A topolyai horgászegyesület önkéntesei egy munkaakció során idén is mesterségesen előkészített süllőfészkeket helyeztek el a Topolyai-tóba. A tengeri fűvel, fűzfagyökérrel és egyéb természetes anyagokkal bélelt fészkek kihelyezésével szeretnék elősegíteni a halak szaporodását. Egyelőre nem ellenőrizték pontosan ennek eredményességét, ugyanis ilyenkor nem ajánlott háborgatni a környéket. A jelek szerint azonban úgy tűnik, hogy idén is sikerült elősegíteni a halfajta szaporodását.

Szintén az egyesület önkéntesei az önkormányzat által biztosított eszközökből és a tó körüli védett terület felügyeletével megbízott Aqua Top Kft. jóváhagyásával a keleti és a nyugati partszakaszon fásítottak. Több mint 700 kisfát ültettek el, elsősorban őshonos fajokat: füzet, nyárfát és tölgyfákat. A több mint háromszáz tagot számláló egyesület tagságának célja, hogy megóvják környezetüket, annak állat- és növényvilágát. Napi szinten aktívak a tó környékén, őrzik, szépítik a most már védettség alatt álló területet. Csónakokkal és terepjárókkal is folyamatosan járőröznek, segítik a hivatásos halőrök munkáját is. Antunović elmondta, hogy a Föld napja alkalmából, majd pedig a május elsejei ünnepek előtt és utána is terveznek munkaakciókat szervezni az önkormányzattal közösen, a tó partjának rendezése érdekében. Hozzátette, hogy a közelmúltban a védettség alatt álló részen négykerekű motorkerékpárok, quadok nemkívánatos élénk forgalmát észlelték. Azok tulajdonosaival azonban sikerült megegyezésre jutni, hogy a szóban forgó részt a jövőben elkerüljék, és ezt be is tartják.