2024. április 25., csütörtök

Húsvétváró kiállítás

Szebbnél szebb tojásokkal készültek az adai óvodások és iskolások

Tojáskiállítás nyílt Adán a Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében csütörtökön. Pecko Egon, a Homeland Ada projekt megvalósító csapatának egyik vezetője és a tojáskiállítás fő szervezője elmondta, hogy a civil szervezet újabban az oktatás mellett kultúrával is foglalkozik. Ezt olyan formában teszik, hogy a legnemesebb ünnepekkor, mint amilyen a karácsony és a húsvét, bevonják a gyermekeket különböző ötleteikbe. Így jöhetett létre ez a húsvéti tojáskiállítás is, ami az adai kiállítótermet varázslatos húsvéti díszekbe öltöztette.

– Másodízben hirdettük meg a tojásfestő pályázatot, a járványhelyzet miatt azonban tavaly csak az online térben tekinthették meg az érdeklődők. Ezért is olyan jelentős ez a kiállítás most, hiszen első alkalommal van lehetőségünk az elkészült pályaműveket élőben is megnézni. Három helyszínen mutattuk be az alkotásokat, először Moholon, aztán Törökfaluban, végül Adán. A kiállítás hétfőig látogatható. Büszkén jelenthetem ki, hogy több mint 240 pályamű érkezett Adáról, a Cseh Károly Általános Iskolából és az óvodából. A község területéről összesen 380 alkotás került kiállításra az elmúlt napokban – mondta Peckó Egon, a kiállítás fő szervezője.

Nemcsak a gyönyörű húsvéti tojások kápráztatják el a kiállításra látogatókat, hanem az I. Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportjának kézimunkái is. Hindicki Edit már több éve a hagyományápoló csoport tagja, és több munkája is megtekinthető a kiállításon.

– Régóta működik már Adán a hagyományápoló csoportunk, többnyire kézművességgel és kézimunkákkal foglalkozunk. Mindezen túl gyermekfoglalkozásokat is tartunk annak reményében, hogy a kézügyességet továbbadjuk a jövő generációjának. Szerdánként szoktunk találkozni, tíz-tizenkét tagból áll a csoportunk, és mindenki mást-mást készít. Van, aki horgol, köt vagy hímez, és vannak, akik kézművesednek. Több kiállításon is jártunk már az elmúlt éveken, és sok szép eredménnyel büszkélkedhetünk.

A pályamunkákat egyformán díjazták. Mindenki, aki részt vett, és ötleteivel gazdagította a kiállítást, egy húsvéti csomagot kapott. A nagy érdeklődésre való tekintettel nem is tudtak volna igazságosan döntést hozni a feldíszített tojások sokasága közül. @sz= GR