2024. március 28., csütörtök

Gyermekkori álomból valóság

A szabadkai Micro-pak volt az első szerbiai vállalat, amely mini műanyag flakonokat kezdett el gyártani

Minden egy álommal kezdődött. A megvalósítás útján a kezdeti lépés az első fröccsöntő berendezés beszerzése volt, ezután lassú, ám folyamatos fejlődés és növekedés kezdődött, amelynek folyományaként ma már korszerű csarnokban több termelőgép zakatol. Mára a Micro-pak Kft. Szabadka 500 kilométeres környezetében a legjelentősebb műanyag-feldolgozóvá nőtte ki magát. A fröccstermékek gyártásával, illetve flakonfúvással foglalkozó vállalat a gyógyszer-, az élelmiszer-, a szépség- és a háztartásiipar számára gyárt csomagolást, forgalmának 25–30 százalékát az export teszi ki.

A szabadkai Micro-pak története húsz évvel ezelőtt kezdődött. Toldi Ferenc igazgató még arra is emlékszik, hogy a cégbejegyzésről szóló végzést 2002. június 1-jén vette át. Azzal kapcsolatban, hogy a háborús évtizedet végleg lezáró demokratikus kormányváltást követő időszakban miként fogalmazódott meg az elképzelés, hogy éppen műanyagból készült csomagolóeszközök gyártásával foglalkozzon magánvállalkozóként, megjegyezte: ez valójában egy gyermekkori álom volt, minden szempontból.

Toldi Ferenc (Fotó: Molnár Edvárd)

Toldi Ferenc (Fotó: Molnár Edvárd)


– Generációm egyike azoknak, amely a leginkább megérezte a kilencvenes évek nehézségeit. Akkor, amikor szakmai pályafutásunk igazán elkezdődhetett volna felfelé ívelni, az sokak számára azonnal ketté is tört. A kilencvenes évek és a kettőezres évek eleje közötti tíz évben minden a leleményességről szólt, az emberek igyekeztek feltalálni magukat. A válságos időszak kezdetén fél évet Németországban töltöttem, lehetőségem lett volna maradni, ám hazajöttem. Hogy miért? Mert mindig is lokálpatrióta voltam. Itthon persze a „találd fel magad” elve működött. Később, amikor megválasztották Zoran Đinđićet, mindenki abban bízott, hogy stabilizálódik a helyzet, új lendület és lelkesedés uralkodott el a társadalmon. Sajnos az ő pályafutását is kettétörték a merénylettel. Ami a gyermekkori álmot illeti, családom szomszédságában működött egy kisebb műanyag-feldolgozó vállalkozás, a család három fiúgyermeket nevelt, barátkoztam velük és gyakran átjártam segíteni a vállalatba. Emiatt kezdtem el arról álmodozni, hogy egyszer én is vállalatot alapítok, a műanyag-feldolgozás pedig adta magát, hiszen azzal ismerkedtem meg már gyermekkoromban. Később az egyik ismerősömnek, aki Belgrádban gyógynövénykivonatokat készített, garanciagyűrűs cseppentőbetéttel ellátott záróelemekre volt szüksége. Innentől kezdődött az álom megvalósítása. Ekkor szereztem be az első gépet, ez a mai napig itt áll a termelőcsarnokban, és mivel folyamatosan karbantartottuk, húsz év után is működőképes. Egyébként a cég abban a műanyag-feldolgozó műhelyben kezdett el működni, ahol gyermekkoromban segédkeztem. A vállalatot egyedül alapítottam, néhány év múlva azonban a sógorom is csatlakozott hozzám. Mára a fiaink is a vállalatban dolgoznak, azaz társtulajdonossá avanzsáltak. Egyébként ők az egyik oka annak, hogy a vállalatot folyamatosan igyekeztük fejleszteni. Szerettük volna megalapozni a jövőjüket, méghozzá itt, a szülőföldjükön – idézte fel a kezdetektől napjainkig vezető út legfontosabb állomásait Toldi Ferenc.
A beszélgetés folytatásában a vállalatvezető elárulta, hogy az első időszakban szinte éjjel-nappal ott ücsörgött a mellett a bizonyos első termelőgép mellett, és figyelte, hogy miként működik. Folyamatos tanulásra és fejlődésre volt szükség, ez a mai napig meghatározza a vállalatnak és vezetőinek a mindennapjait, hiszen a technológia megállíthatatlanul fejlődik, a piacnak pedig mindig új termékekre van szüksége, jegyezte meg. Mint hozzátette, a fejlődés és a növekedés lassú volt, hiszen hátszelük nemigen volt. A közelmúltig banki hitelt sem igényeltek soha, mindig azt fektették be, amit megvalósítottak.

Az első, német gyártmányú termelőgép, ami 20 év után is működőképes  (Fotó: Molnár Edvárd)

Az első, német gyártmányú termelőgép, ami 20 év után is működőképes (Fotó: Molnár Edvárd)


Kezdetben éveken át a különböző flakonok zárósapkáit és garanciagyűrűs cseppentőbetétet gyártottak, később már sziruposkanalat is, majd ezt követően kezdték gyártani a zárósapka alatti mini PET-flakonokat, az 5 milliliterestől a legfeljebb fél literes űrtartalomig, különböző nyakmérettel. Ezekbe egyebek mellett különböző folyadékokat töltenek a megrendelők, például gyógynövénykivonatot, gyógyszirupot, ételszínezéket, ételaromát, vagy a hotelekben használatos tisztálkodási szereket. A Micro-pak volt az első olyan vállalat Szerbiában, amely elkezdte gyártani az említett mini műanyag flakonokat, emelte ki Toldi Ferenc.
– Az eddigi legnagyobb beruházás a mostani telephely kialakítása volt. A telket 2013-ban vásároltuk meg, majd két évig az engedélyeket szereztük be, valamint gyűjtöttük a pénzt a termelőcsarnok kialakítására. Az építkezés 2015-ben kezdődött és 2017-ben fejeződött be, akkor költöztünk át. A műhely, amit a kezdeti években béreltünk, nagyjából 100 négyzetméteres volt, az új telephelyen csak a termelőcsarnok mintegy 750 négyzetméteres. Ez adott hatalmas lendületet a vállalatnak, hiszen miután kiépült a trafóállomás, megfelelő mennyiségű villanyáramot tudtunk biztosítani a termelés számára. A műhelyben, ahol a vállalat korábban működött, nemcsak a hely volt korlátozott, hanem a rendelkezésre álló villanyáram is. Amikor átköltöztünk az új telephelyre, hely és áram egyaránt volt elegendő, hogy új berendezéseket szerezzünk be. Ezt követően kezdtünk el pályázni a Prosperitati Alapítványnál, először 2016-ban. Mostanáig háromszor pályáztunk, a beruházások értéke összesen 350 ezer euró, ebből 150 ezer euró volt a vissza nem térítendő támogatás, a többi pedig önrész, illetve banki hitel. A támogatásnak köszönhetően sikerült növelni kapacitásunkat. A támogatás felgyorsította a fejlődés folyamatát. Már e nélkül is ebbe az irányba haladtunk, ám jelentős lendületet adott a folyamatoknak, a fejlesztés és a korszerű gépek révén megkétszereztük kapacitásunkat. Az utolsó beruházásnak az volt a célja, hogy beszerezzük az egy bizonyos termékcsoport előállításához szükséges berendezéseket. Olyan termékcsoportról van szó, amely iránt a koronavírus-járvány során robbanásszerűen megnövekedett a kereslet. A kezdeti fázisban a kézfertőtlenítők flakonjáról volt szó, ez iránt szinte Európa minden országában hatalmas volt a kereslet. Ezt követően a táplálék-kiegészítők csomagolása iránt növekedett meg a kereslet, szintén a járvány következtében, hiszen az emberek a korábbiakhoz képest sokkal többet vásároltak ezekből a termékekből. Míg a Covid-járvány következtében számos ágazatban vállalkozásokat voltak kénytelenek bezárni, nekünk a járvány munkát hozott. Időközben bevezettük az ISO 9001-et, majd az élelmiszer- és a gyógyszeripar által igényelt HACCP-t. Ahogyan azt már mondtam, folyamatos fejlődésre van szükség, elengedhetetlen követni a piaci igényeket és automatizálni a termelést, hogy az minél színvonalasabb és minél folyamatosabb legyen – taglalta Toldi Ferenc.

A termékpaletta egy töredéke, a legapróbbtól a legnagyobbig (Fotó: Molnár Edvárd)

A termékpaletta egy töredéke, a legapróbbtól a legnagyobbig (Fotó: Molnár Edvárd)


A Micro-pak többek között a dr. Josif Pančić gyógynövényfeldolgozó üzemmel, a Galenikával, a magyarországi Karsai cégcsoport erdélyi leányvállalatával, valamint a Goodwill Pharmával és egy Franciaországba közvetítő magyarországi vállalattal is együttműködik, de termékei Észak-Macedóniába, Bosznia-Hercegovinába és Montenegróba is eljutnak. A forgalomnak a kivitel évente átlagban a 25–30 százalékát teszi ki. A vállalat maximális napi kapacitása, három váltásban, 60–70 ezer flakon.
A vállalatnak az első években egy „alkalmazottja“ volt, a tulajdonos, később csatlakozott a sógor, majd az új termelőcsarnokba három alkalmazottal költöztek át. A vállalatban jelenleg 13-an dolgoznak. Mivel a rendszer mind inkább az automatizációra összpontosít, jelenleg a munkavállalók bérfejlesztését tűzték ki célul, emelte ki Toldi Ferenc, aki arra is kitért, hogy csak nagyon nehezen tudják megtartani a fiatal munkavállalókat, hiszen továbbra is sokan próbálnak közülük külföldön szerencsét. Ez az egyik oka annak, hogy a Micro-pakban, számos másik vállalattal ellentétben, az „ötvenesek“ nem találnak zárt ajtókra. Toldi Ferenc szavai szerint ennek a korosztálynak a képviselői stabilabbak, családjuk van, ritkábban mennének külföldre. Mint megjegyezte, a fiatalokból gyakran hiányzik a türelem, nehezen fogadják el, hogy egy-egy szakmát hosszú éveken át sajátíthatnak el, majd csak azt követően profitálhatnak abból, nem lehet egyik napról a másikra sok pénzt keresni.

A 750 négyzetméteres termelőcsarnok egy része (Fotó: Molnár Edvárd)

A 750 négyzetméteres termelőcsarnok egy része (Fotó: Molnár Edvárd)


A beszélgetés során a Szerb Állam a vállalkozói szférához való hozzáállásáról is szó volt, Toldi Ferenc elsősorban azt nehezményezi, hogy a hazai beruházókhoz – mindenekelőtt a kisvállalatokhoz – képest a külföldi vállalatok sokkal több kedvezményre számíthatnak, elsősorban az adóteher tekintetében. Az igaz, hogy szerbiai szinten is meghirdetnek pályázatokat, ehhez egyesek hozzá is jutnak, de sajnos nem mindenki, hiába pályázik valaki, jegyezte meg.
A jövőbeni tervek kapcsán Toldi Ferenc elmondta, hogy már most újabb projektumokról és újabb termékekről tárgyalnak a megrendelőkkel. A gépparkot is tovább szeretnék újítani, hiszen minél korszerűbb egy termelőgép, annál hatékonyabb a termelés és annál dinamikusabban növekszik a versenyképesség.