2024. április 24., szerda

Milyen a húsvéti nyuszi?

Horgoson táskát visel és kék színű

Gyerekként a húsvét a karácsonyhoz hasonlóan egy izgalmakkal teli ünnep, színes tojások, húsvéti nyúl és ajándékok sokasága várja, hogy mosolyt csaljon a legapróbbak arcára. A gyermeki képzelet határtalan, így minden kis apró léleknek van egy saját története a húsvétról és a nyusziról, aki az ajándékokat hozza. Elvégre nekem is volt egy elképzelésem gyerekként arról, hogy a gondosan elkészített nyuszifészek hogyan lesz tele édességgel és ajándékkal egyik napról a másikra, főként úgy, hogy a nyuszit többnyire csak a nagymamám látta megérkezni, én folyton lemaradtam róla. Szinte biztos voltam abban, hogy olyan kalapja van, amiből bármilyen ajándékot elő tud húzni. Úgy érzem, ezek a kis képzeletbeli történetek teszik a húsvétot igazán varázslatossá a gyermekek és a szülők számára. Hiszen mosolyt csalni gyermekünk arcára a legtöbb, amit adhatunk.
Ennek kapcsán beszélgettem Horgoson a Művelődési Házban megszervezett hagyományos húsvétváró gyermekprogramok keretein belül több korosztállyal is arról, hogyan és miként várják és képzelik el a húsvéti nyuszit. A szám végig mosolyra húzódott, miközben a gyerekek csillogó szemekkel mesélték el mindazt, amit tudnak a titokzatos ajándékozóról.


Vilma, 7 éves – A mamával csináltunk egy kosarat, amibe füvet tettünk és papírtojásokat. A mi nyuszink kék színű és az anyukánk már látta, de mire mi oda értünk, elszaladt. Átugrik a kerítésen és besurran a házba, amikor senki nem figyel. Már elfelejtettem, hogy mit kértem tőle ajándékba.


Zalán, 8 éves – Hozzám úgy szokott jönni a nyuszi, hogy amikor fürdök, vagy alszok, akkor beszalad, szóval még nem láttam. De mindig csinálunk neki fészket és jó sok füvet teszünk bele, hogy kényelmes legyen, idén egy motoros sisakot kértem tőle ajándékba.

Mátyás, 6 éves – Mi nagyon várjuk már a nyuszit, apuval kint az udvaron készítünk neki fészket. Szerintem nagyon gyors, mert én még sosem láttam. Ajándékokat kérek tőle és az óvó nénivel tanulunk majd locsolóverset is.

Tatjana, 5 éves – Nekem már eljött a nyuszi és egy csoki nyulat hozott. Szerintem kerek farka van és fehér vagy fekete színű. Egy kicsi kis táskába hozza az ajándékot és pontosan tudja, hogy melyik gyerek mit kér.

Bence, 3 éves – Én egy rakós traktort kértem és már nagyon várom a nyuszit, hogy hozza. Találtunk egy madárfészket, ami a nyuszinak is jó lesz. Nappal jön be hozzánk, úgy hogy kinyitja az ajtót és azon. Majd kilesem, ha húsvét lesz.

Leila és Réka, 10 évesek – Csinálunk fészket kint az udvaron és sütünk kalácsokat. Egyszer anyukám lefényképezte a nyuszit, de én még nem láttam – mesélte Réka.
Mindig csinálunk fészket, este kirakjuk, és oda bele megy majd a nyuszi. Mindig akkor hozza az ajándékokat, amikor mi alszunk. Szerintem fekete-fehér foltos és nagyon cuki, nálunk bebújik a kapu alatt – folytatta Leila.

Lili, 9 éves – Mi szeretettel várjuk a nyuszit, kint az udvaron készítünk neki egy nagy fészket és teszünk bele tojásokat. Szürke színű, kicsi farokkal és nagy fülekkel és ugrálva érkezik hozzánk. Még nem döntöttem el, hogy idén mit kérek ajándékba.

Dorina, 8 éves – Mi bent a házban az asztalon készítünk neki egy fészket, amibe műanyag tojásokat teszünk. Szerintem barna színű és van egy táska a hátán, amiben az ajándékokat hozza a gyerekeknek. Talál egy lyukat és ott bebújik a házunkba, kinyitja az ajtót és ott hagyja az ajándékokat, utána meg kimegy.

Gréta, 7 éves – Kint az udvaron fűből készítünk, neki fészket ő pedig húsvétkor érkezik, de mindig elszökik, mielőtt mi észrevennénk. Egy hintós barbit kértem tőle az idén, remélem el is hozza majd nekem.
Ahány gyermek annyiféle történet és annyiféle húsvéti nyuszi. Úgy vélem, ez így van rendjén, nemcsak Horgoson, hanem az összes húsvétváró otthonban. Ahol gyermek van, ott ettől hangos az ünnep, hogy a nyuszi vajon mikor és hogyan érkezik. Persze sokan, akik nem látták még, ők is pontosan tudják, hogyan is néz ki és mit cipel a hátán. A képzelőerő elengedhetetlen része a gyermekkornak, hiszen ez különbözteti meg őket a felnőttektől, hogy hisznek azokban a dolgokban is, amiket nem látnak.

Az esemény apropóján Sós Nóra, a horgosi Művelődési Ház program koordinátora elmondta, hogy húsvéti foglalkozásokkal készültek a gyermekeknek, a húsvét hagyományait igyekeztek feleleveníteni, leginkább nyulas, csirkés és tojásos játékok kerültek előtérbe. Valamint az épület előcsarnokában kézműves vásár várta az oda látogatókat, különböző házi készítésű sajtokat, süteményeket, tormát, borokat és pálinkákat vásárolhattak a résztvevők.