2024. március 28., csütörtök

Tojásdíszes fa húsvétra

Bácskossuthfalva központja ismét ünnepi hangulatba öltözött

Szorgalmas, kreatív és rátermett csapat alakítja hétről hétre Bácskossuthfalva központjának arculatát, az évszaknak megfelelő, kézzel készült dekorációs elemekkel tarkítva, virágdíszbe öltöztetve a település köztereit, és a forgalmasabb csomópontokat. Az Írisz Virágkedvelők és Környezetvédők Egyesülete húsvét tájékán a faluszinten már kezdetektől népszerű, kedves megmozdulás, a tojásfaállítás szervezője is. Az idén nagyszerdán gyűlt össze a lelkes íriszes csapat, hogy előkészítse a terepet, majd pedig csütörtökön a kora délelőtti óráktól várták a legkisebbeket, hogy együtt hagyománnyá teremtsék a néhány évvel ezelőtti kezdeményezést. Egyébként már hetekkel a megmozdulás előtt megkezdik a szervezet tagságához tartozók az előkészületeket, hiszen a fácskán kívül méretes tojások, nyuszifészek, az idén pedig már maga a nyuszi is kihelyezésre került. Pontosabban a földből kikandikáló hátsó fertálya. Dávid Kornélia, az íriszes csapat vezetője, a szervezet elnökasszonya elmondta, hogy minden évben igyekeznek valamilyen plusz elemet hozzátenni falujuk központjának ünnepi díszítéséhez. Ötleteiket a világra kitáruló ablak, a végtelen ötlettárral szolgáló internetről merítik. Az alapanyagok beszerzéséért pedig Bácskossuthfalva helyi közösségének mondanak köszönetet.

A tojásfadíszítés után Igor osztálytársaival és tanítónőjével, Molnár Csillával

A tojásfadíszítés után Igor osztálytársaival és tanítónőjével, Molnár Csillával


– A tojásfaállítás hatalmas népszerűségnek örvend falunkban, elsősorban a kicsinyek számára. Nagy örömmel készülnek az újabb festett tojásokkal az ovisaink, a kisiskolásaink, a falubeli civil szervezetek tagsága, és az Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet lakói. Múlt évben közel 1000 kifújt, festett tojás került fel a fára. Mindet elraktározni nem sikerült, mivel a szél elég sokat összetört, de ami időtálló anyagból készült, azt az idén is felhasználjuk. Ezzel együtt úgy kalkuláltunk, hogy 1200 tojás került a fára. Továbbá három hatalmas tojást készített és díszített ki a tagságunk, ehhez adódott az idén egy újabb ötlet. Egy, a méretes répák után ácsingózó, a földbe fúró nyuszi popója. Tagságunk még hungarocell alapú virágtartóra, csempe „mozaikot” is alkotott, ilyen hasonlót már készítettünk a Valentin-napi dekorációhoz – tette hozzá Dávid Kornélia. Hogy minden időre elkészüljön, a csapat a bácskossuthfalvi helyi közösség épületegyütteséhez tartozó egyik garázshelyiség védelmében, illetve a székházuk előtti téren, az udvarban oldotta meg.
Az egyik munkaakció alkalmával nagymamájával a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola 4. osztályos diákja, Csóré Igor is jelen volt, és nem csak szorgalmasan, de rendkívül ügyesen vette ki a részét a teendőkből egy éles szerszámmal a kezében. A talpraesett legény elárulta, hogy nagyon szeret otthon is dolgozni, a múltkor például a tesójával és a barátjával önszorgalomból felfalazták a górét, aminek bizony apa nagyon örült.

Az idei tojásfadíszítést felügyelő főszervezők, az íriszes csapat egy része

Az idei tojásfadíszítést felügyelő főszervezők, az íriszes csapat egy része


– Az osztálytársnőimet biztosan meglocsolom majd. Azt tudom, hogy elsőként Gáspár Kamillához érkezek majd. A mamát is meglocsolom. Jó dolog ez a locsolás, meg az is jó hogy gyarapszik vele a zsebpénzem – jegyezte meg huncut mosollyal a szája szélében a bátor legény. Amíg a többségnek szorgalmasan járt a keze, a munkafolyamatot könnyebbé téve Szigeti Éva kávéval, teával, üdítővel kínálta a társaságot. Két forduló között pedig mesélt arról, hogy gyermekkorában, illetve leánykorában bizony nagyon várta a locsolókat.
– Osztálytársak, ismerősök érkeztek locsolni, leginkább gyalog, abban az időben az volt a divat, hogy kidíszítettük zöld ágakkal, virágokkal a kaput a fiúk tiszteletére. A legtöbben házilag készített illatos vizet hoztak magukkal, de akadt, aki vásárolt kölnivízzel érkezett. Kevesen mondtak néhány soros versikét is locsolás előtt. Ezután természetes volt, hogy meg kellett őket kínálni aprósüteménnyel, egy kis innivalóval. A locsolásért pedig járt az elmaradhatatlan piros tojás, illetve egy kis zsebpénz – hallhattuk.
A tojásfaállítást leginkább az ovisok várják, a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény óvónője, Simon Szilvia örömmel elevenítette fel, hogy néhány évvel ezelőtt az Írisz oszlopos tagjával, Kósa Erzsébettel szinte egyszerre javasolták e szép húsvéti hagyomány bevezetését a faluban.
– Az idén óvodánkban és a bölcsiben 72 kisgyermek készítette lelkesen a fára szánt tojásokat. Pálfi Deli Annamária óvónő társammal a Pillangók csoportot vezetjük, mi 20 gyermek szorgoskodását követtük figyelemmel, illetve – mint ahogy a többi gyermek – mi is egy rövid fellépéssel is szeretnénk emlékezetesebbé tenni az idei tojásfadíszítést – hallhattuk a Bácskossuthfalván viszonylag új keletű szokásnak tekinthető húsvéti mozzanatról, ami ellen senki sem tiltakozna, ha esetleg hagyománnyá szilárdulna meg a faluban.