2024. április 19., péntek

Ötven magyar könyv

Bővült a törökbecsei Népkönyvtár könyvállománya

Ötven magyar kiadvánnyal bővült a törökbecsei Népkönyvtár könyvállománya. Erre a célra ötvenezer dinárt különítettek el az intézmény idei költségvetéséből.

– Az újonnan beszerzett könyvek között van Lucinda Riley: A hét nővér című sorozat, de állományunkat szerelmi és történelmi regényekkel, tudományos-fantasztikus kiadványokkal, valamint házi olvasmányokkal és különféle gyermekkönyvekkel is gazdagítottuk. A házi olvasmányokkal minden évben kisebb gondunk adódik a tantervmódosítások miatt, de még soha nem történt meg, hogy egy adott olvasmányt ne tudtunk volna beszerezni. Emellett megemlíteném még Baráth Viktóriát, Fábián Jankát, Paulo Coelhot, Harlan Cobent is, ezeknek a szerzőknek a könyveit is megtalálhatják az olvasók. Évente három alkalommal tudunk beszerezni magyar nyelvű könyveket, és ilyenkor mindig figyelembe vesszük az olvasóink igényeit. Tapasztalataim szerint az utóbbi néhány évben megnövekedett a magyar olvasók száma – mondta Drapos Ildikó, a törökbecsei Népkönyvtár könyvtárosa.

A könyvtáros kiemelte, hogy a könyveket már kiskorukban meg kell szerettetni a gyermekekkel, ezért az elsősöknek ingyenes az éves tagság. Hetedik osztályos korukig a tanulóknak évi 300 dinárt, míg a felnőtteknek 500 dinárt kell fizetniük.

(Fotó: Kancsár Izabella)

(Fotó: Kancsár Izabella)

A törökbecsei Népkönyvtár könyvállománya mintegy 77 ezer könyvet tartalmaz, beleszámítva a hozzá tartozó fiókkönyvtárakat is. A törökbecsei intézmény polcain több mint 43 ezer könyv áll az olvasók rendelkezésére, és a megközelítőleg 11.700 magyar nyelven kiadott könyv közül csaknem 250 magyar ajkú tag válogathat.

A könyvtár munkanapokon reggel 7 órától 19 óráig várja az olvasókat, de igény szerint hétvégén is látogatható. Azok az idős olvasók, akik egészségügyi, illetve egyéb okok miatt nem tudnak a könyvtárba menni, az intézmény munkatársai róluk sem feledkeztek meg, kérésre ugyanis házhoz is szállítják a könyveket. Drapos Ildikó elmondta, hogy különféle rendezvények is hamarosan újraindulnak. A tervek szerint először dr. Várady Tibor látogat el az intézménybe, utána pedig a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Nem maradnak el a könyvbemutatók, író-olvasó találkozók sem, illetve műhelymunkákkal és gyermekelőadásokkal is készülnek a könyvtár munkatársai.