2024. április 26., péntek

A juhászok életéről

Gallusz László kiadványát mutatták be Topolyán

Gallusz Lászlónak, Magvető mellékletünk állandó munkatársának, valamint az Újvidéki Rádió riporterének és szerkesztőjének Hej, élet, juhászélet… című könyvét mutatták be Topolyán a Művelődési Ház kiállítótermében a héten. A könyv a Tisza menti juhászok életét mutatja be, és a szerzővel Miklós Csongor, az Újvidéki Rádió munkatársa beszélgetett.

A szerző Péterrévén, a falu juhászokról nevezetes részében született a Savóhegyen, ott is nevelkedett, így gyerekkora óta kapcsolatban van a juhászokkal. A Faluműsor szerkesztőjeként évtizedeken át mezőgazdasági témákkal foglalkozott, az állattenyésztés, ezen belül a juhászat lett az egyik kedvenc témája, nagyon sok riportot készített a vajdasági, főleg a Tisza menti falvak juhászairól. Amikor gyűjtési munkába kezdett a Tisza mentén, sokat segített neki a terepi újságírásban szerzett tapasztalata és a kapcsolatai is. 2020 februárjától fél év alatt huszonöt helyszínen járt, és több mint ötven juhászt, illetve juhászcsaládot szólaltatott meg. A törökbecsei Ötfertályostól a kanizsai Járásig mutatja be a Tisza menti juhászok életét. Csóka és környéke például az egykori Jugoszláviban meghatározó juhtenyésztő központ volt. Volt olyan időszak, hatvan-hetven évvel ezelőtt, amikor ötven-hatvan birka gyapjújának árából házat lehetett venni. Most ott tartunk, hogy nem kell a gyapjú, sok esetben a szemétben végzi ez a jobb sorsra érdemes természetes alapanyag. Tripolszky Géza, Burány Béla és más szerzők már korábban foglalkoztak a témával, de más megközelítésből.

A könyvbemutatón Gallusz László a topolyai, Topolya környéki juhászokról is beszélt. Itt nem volt olyan hangsúlyos ez az ágazat, mint a Tisza mentén, ami a legelők hiányával magyarázható. Kisbelgrád környékén azonban régebben többen is foglalkoztak legeltetéssel és juhtenyésztéssel.

Egyfajta sajátos néprajzi korlenyomatként is tekinthetünk a kiadványra. Hiánypótló alkotásról van szó egyben, hiszen a Tisza menti juhászokkal, életükkel eddig nagyon kevesen foglalkoztak ilyen formában. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában megjelent könyv a magyar kormány támogatásának köszönhetően jelenhetett meg.