2024. április 24., szerda

Húsvét varázsában

Tojásfa, húsvéti dekoráció díszíti Bácskossuthfalva központját

Folytatódott a bácskossuthfalvi Írisz Virágkedvelők és Környezetvédők Egyesületének falucsinosító megmozdulása, és idén is húsvéti dekoráció emeli az ünnepi hangulatot a település központjában. Ezúttal virágzó meggyfaágak szolgáltatták a tojásfa alapját, ahova a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény és a Napsugár Református Óvoda közel száz ovisa, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola mintegy száznegyven alsósa, civil szervezetek képviselői, valamint az Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet napközis kézműves-foglalkozásának résztvevői helyezték ki az előre gondosan elkészített alkotásaikat. A dekorációt és a tojásfát a következő tíz napban tudják megtekinteni az arra sétálók. A jelenlevők örömmel pózolhattak még egy méretes répák után ácsingózó, a földbe fúró nyuszi popója, majd egy nyuszitojásfészek mellett, illetve az íriszes asszonyok ügyességének köszönhetően pannóra festett vicces mesefigurák arcaként. A rendezvény kezdetén Dávid Kornélia, az Írisz elnök asszonya köszöntötte a jelen levő népes gyermeksereget, pedagógusokat és a szülőket, nagyszülőket. Ezután az ovisok szavalatai, zenés, táncos előadása következett, majd a várva várt fadíszítés a napokkal korábban gondosan kifújt és kifestett tojásokkal.

– Évről évre nagy örömmel készül az Írisz tagsága a tojásfaállításra, már hetekkel az akció előtt. Illetve a falu teljes húsvéti dekorációján is nagy lelkesedéssel munkálkodunk, minden alkalomra igyekszünk kitalálni valamilyen újítást. Múlt évben a tojásfa mellett méretes tojásokkal nyuszitojásfészket alakítottunk ki, ehhez az idén már a répákat „vadászó” nyuszi is odakerült. Pontosabban a munka közben a földből kikandikáló popója. Az elemek hungarocell alapanyagának beszerzéséért a helyi közösségnek mondunk köszönetet. A mesefigurákkal dekorált, vicces fotózásra alkalmat adó pannó OSB alapanyagáért pedig Zajác Attilának tartozunk hálával – mondta el a házigazda szervezet elnök asszonya, majd arról is szólt, hogy a közösség magáénak érzi a dekorációt.

– Ezúttal az egyik tagunk felajánlásának köszönhetően érkeztek meg a tojásfánk alapját adó gyümölcsfaágak. Csodálatos az, ahogy a falubeliek magukénak érzik az ünnepi dekorációinkat, így csak az időjárási körülmények, az erős széllökések azok, amelyektől kárt szenvedhetnek az elemek. A családok, szülők, nagyszülők gyermekeikkel a központ felé sétálva megállnak és fényképkezednek a dekorációk előtt, amit örömmel posztolnak a közösségi médiában – hallhattuk Dávid Kornéliától. Miután valamennyi napközis, ovis, általános iskolás csoport egy-egy villantás erejéig megörökítette jelenlétét a tojásfadíszítés után, az íriszes hölgyek előhozták a múlt évről épen megmaradt tojásokat, és azokat is felhelyezték a meggyfa ágaira, amelyre a csapat idei húsvéti műhelymunkájának a termékei is felkerültek. Az Írisz elnök asszonya elárulta, hogy ezúttal a gyerekek biztonságára gondolva jelölték ki a tojásfa helyét a helyi közösség székháza melletti, éjszakánként kivilágított térre, a helyszínt hamarosan egy útjelző tábla is jelzi majd a főútról.