2024. március 28., csütörtök

A ludasi civilek otthona

Az idén elkezdődnek a Kosztolányi-ház felújításának munkálatai

A ludasi Kosztolányi-ház épülete ad otthont a település civil szervezeteinek. Emellett arról is nevezetes, hogy itt volt a falu egykori orvosának, Kosztolányi Árpádnak, a neves szabadkai író, költő Kosztolányi Dezső öccsének a rendelője. Kosztolányi Dezső többször meg is látogatta ebben az épületben testvérét, legutoljára 1933 májusában. Ez utóbbi esemény emlékét egy emléktábla is őrzi, ami a ház főbejáratától jobbra található. A Kosztolányi-ház felújításának költségeit az önkormányzati költségvetésből biztosítják, a munkálatok pedig a tervek szerint valamikor az ősz folyamán kezdődhetnek el. A részleteket Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke ismertette lapunknak, aki elmondta, hogy a Kosztolányi-ház felújítására az után kerülhet sor, hogy a helyi közösség épülete több évi munka után teljes felújításon esett át.

A ház a három ludasi civil szervezetnek ad otthont (Fotó: Molnár Edvárd)

A ház a három ludasi civil szervezetnek ad otthont (Fotó: Molnár Edvárd)

– A Kosztolányi-ház, vagy régi nevén az orvoslakás, a falu második legfontosabb középülete a helyi közösség épülete mellett, Ludas központja, amelyre úgy tekintünk, mint a falu házára. Régebben a Kosztolányi-házban, ahogy korábbi neve is utal rá, rendelt az orvosunk, és mindig is ott volt az orvosi rendelő. Az utóbbi tizenöt-húsz évben azonban annyira leromlott az épület állaga, hogy az orvosi rendelőt nem lehetett ott fenntartani. Főleg az egészségügyi dolgozók panaszkodtak arra, hogy hullik a vakolat, hideg van az épületben, nehéz befűteni. Ezért az orvosi rendelőt áthelyeztük a helyi közösség épületébe, mivel ott a felújítás után megfelelő körülményeket tudtunk biztosítani az egészségügyi dolgozók számára. A Kosztolányi-ház, ami egy régi építésű, de köztulajdonban lévő létesítmény, így üres maradt. Ezért azt gondoltuk és azt találtuk a legjobbnak, hogy ha ez az épület a faluban működő civil szervezetek tárházává válik. Felosztottuk három részre és három civil szervezetünk kapott ott egy helyiséget. Itt található a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület és a nyugdíjasok egyesületének a helyisége is – ismertette a Kosztolányi-ház szerepét Ludas életében a tanácselnök.

Aladics Tibor a felújítási munkálatokról elmondta, hogy az épületet a tervek szerint több fázisban újítanák fel. Az idén néhány fontosabb belső munkálatra kerül majd sor.

– Nagy örömünkre szolgál az, hogy a város idei költségvetésébe bekerült 4 millió 300 ezer dinár, amely a Kosztolányi-ház felújítási munkálatainak első fázisát fedezi. Az, hogy ebben az első fázisban mi élvezzen előnyt, azt mi határozhatjuk meg. Erről egyébként már voltak megbeszélések is. Az épületben van két nagy terem, amiket egy közfal választ el, két ajtóval. Ez minket nagyon zavar. Úgy tervezzük, hogy ezt a közfalat lebontjuk és csak egy boltívet alakítanánk ki, vagy egy gerendát tetetnénk be, ami megtartja a mennyezetet, és így a két nagy teremből egy még nagyobb termet tudnánk kialakítani. Ez főleg a nyugdíjasok számára lenne örvendetes, ugyanis az ő összejöveteleiken esetenként hetvenen-nyolcvanan is megjelennek, és őket lehetetlen volt eddig egy teremben leültetni. Ha lebontanánk azt a falat, akár száz embert is lehetne itt fogadni, és rendezvényeket is lehetne tartani az épületben ünnepélyesebb keretek között. Emellett a falak alsó szigetelését is szeretnénk elvégezni, ez lenne a második legfontosabb dolog. Most ezt a valamivel több, mint 4 millió dinárt látványosabb belső munkálatokra költenénk el, olyanokra, amelyek megkönnyítenék az épület mindennapi használatát. A mellékhelyiséget is át kell alakítani, valamint bővíteni is kell. A Kosztolányi-háznál tartjuk népzenei táborunkat, és időnként száz gyermek is sátorozik ott egyszerre. A mellékhelyiségek bővítésével nekik is biztosítanánk a tisztálkodás lehetőségét. Ez lenne az első fázis. Reményeim szerint a költségvetésből ezután minden évben jut valamennyi az újabb fázisra. Az épület teljes felújítása több tízmillió dinár lenne, amit biztos vagyok benne, hogy egyszerre lehetetlenség megkapni. A későbbiekben szeretnénk a tetőt is felújítani és a fűtésrendszert kiépíteni – magyarázta Aladics Tibor.

A fentieket a tanácselnök azzal egészítette ki, hogy a Kosztolányi-ház felújítása egész Ludas számára fontos értékmentő munkát jelent.

– A házfelújításnak mindenki örül. Ezzel betartjuk azt a választási ígéretünket, miszerint küzdeni fogunk azért, hogy ezt az épületet megmentsük. Ez az épület egyébként az az épület, ahol maga Kosztolányi Árpád, mint orvos rendelt és fogadta a ludasi betegeket. Attól kezdve hivatkozunk rá orvoslakásként. De mivel vannak benne nagyobb termek, régebben bálokat is tartottak itt, és itt jöttek össze a falu fiataljai. A legtöbb ludasi lakosnak van valamilyen emléke erről az épületről, hiszen előszeretettel használták azt – mondta Aladics Tibor.