2024. április 24., szerda
SZÓFIGYELŐ

Szoborraktár

A magyar nyelv szókészletében tucatnyi olyan összetett szó található, amelynek a raktár főnév az utótagja: anyagraktár, benzinraktár, bútorraktár, csemperaktár, fegyverraktár, gabonaraktár, könyvraktár, lőporraktár, lőszerraktár, papírraktár, üvegraktár stb. Ezek általában olyan objektumot jelölnek, amely az előtagban megnevezett dolognak a tárolására, megfelelő elhelyezésére szolgál. A kevésbé közkeletű szoborraktár szó is ebbe a csoportba sorolható. Már a XIX. század hatvanas éveiben felbukkant, és a XX. század hatvanas éveiig szórványosan fordult elő, utóbb már-már kiveszőben látszott. Eltűnésére azonban nem került sor, sőt a XX. század vége felé bizonyos népszerűségre tett szert.

Szoborraktáruk leginkább múzeumoknak vagy más hasonló intézményeknek van. Ebbe azok a műalkotások kerülnek, amelyek nem részei valamely kiállításnak: A Szent István Király Múzeum szoborraktára különleges hangulatú hely, különböző korú és stílusú szobrok pihennek egymás mellett a félhomályban, várják, hogy életre keljenek. – Ehhez a helyiségsorhoz járul még a váza- és a szoborraktár/fényképész műterem. (Szépművészeti Múzeum) – Az igen zsúfolt és piszkos, elhanyagolt szoborraktárból a kisebb alkotásokat a múzeumba szállítottuk. – Középpontjában az angkori védelmi szoborraktár buddhista darabjainak részletes katalógusának kidolgozása áll. – A különös szoborraktár tulajdonosa a Budapest Kiállítóterem.

Templomoknak, egyházi intézményeknek is lehet szoborraktáruk: A babák a polcról üveges ártatlansággal meredtek lefelé, mint a balga szüzek egy templomi szoborraktárban. – Legfelül (…)  szoborraktár került kialakításra, mely a bontás-felújítás során keletkező, de már visszaépítésre nem kerülő szobrok elhelyezéséről gondoskodik, mint egy „múzeum”.

Néha szobrok meghatározott csoportját, együttesét jelölik a szoborraktár szóval a beszélők: A terem közepén valóságos szoborraktár: szabályos téglatestbe rendezve az „elfelejtett”, „világhírű” mester bronzai, kövei, fából faragott szobrai ... – A műhelyek körüli rendezetlen szoborraktár most készülő vagy éppen itt maradt, töredékes, alapanyagként is felhasználható művek lerakata.

Olykor híres személyek szobrát rejti valamely szoborraktár: A Habsburgok még ma is annyira nem nyerhetnek helyet a panteonban, hogy a Hősök teréről kivett Mária Terézia szobrot még a Szépművészeti Múzeum mögé sem lehet a mai napig visszahozni a szoborraktárból. – Mária Terézia szobra néhány éve Gödöllőre került, Ferenc József a mai napig a sülysápi szoborraktárban várja sorsa jobbrafordulását.