2024. április 23., kedd

Az észszerűség nyomában

Szerbia 12 millió eurót kap az EU Szolidaritási Alapjából

A koronavírus-járvány negatív hatását enyhíteni hivatott költségvetési támogatási csomagokat elemző jelentésében a Költségvetési Tanács sokadszorra megállapította, hogy a magánszemélyek számára elkülönített támogatások túlságosan nagyok voltak és ezzel párhuzamosan nem voltak szelektív jellegűek. A gazdaság számára megítélt támogatás szintén túlságosan nagy volt, teszik hozzá a jelentésben a Beta hírügynökség összeállítása szerint, rámutatva, hogy az egészségügyi rendszer támogatási kerete indokolt volt.

A „100 eurót mindenki számára” projektummal kezdődő polgári támogatások, az idei kifizetésekkel együtt, mostanra elérték az 1,9 milliárd eurót, derül ki, mint ahogyan az is, hogy a járvány kezdete óta a költségvetésből nagyjából 5,4 milliárd euróval próbálták enyhíteni a járvány következményeit. Ennek java részét eladósodással teremtették elő, ez pedig ahhoz vezetett, hogy 2019 és 2021 vége között az államadósság 6 milliárd euróval nőtt, áll a jelentésben.

– A becslések szerint legalább 2 milliárd eurót meg lehetett volna takarítani, ha a polgári és a gazdasági támogatási csomagok tervezésekor nagyobb teret kapott volna az észszerűség, azaz a támogatásokkal a lakosság és a gazdasági szektor leginkább veszélyeztetett szereplőire összpontosítottak volna. Nem kizárt, hogy az idén az ország újabb válsággal lesz kénytelen szembesülni. A közegészségügyi válság következményei továbbra is érezhetőek, mindeközben az ukrajnai történések miatt új gazdasági válság küszöbén állunk. Az infláció növekszik, mint ahogyan az energetikai válság is mélyül. A járvány alatt észszerűtlenül elköltött pénz valószínűleg jól jönne az új válság kezelése során – értékelte a Költségvetési Tanács.

A tanács felmérése szerint Szerbia, Közép- és Kelet-Európa egyéb országaihoz viszonyítva, 55 százalékkal többet fordított a járvány következményeinek az enyhítésére.

Ezzel egyidejűleg Jadranka Joksimović leköszönő európai integrációs miniszter aláírta a szerződést, amelynek értelmében Szerbia majdnem 12 millió euró vissza nem térítendő támogatást kap az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a koronavírus-járvány következményeinek az enyhítésére. Az EU részéről Brüsszelben már aláírt megállapodást EmanuelGiofre, az EU szerbiai küldöttségvezetője adta át Joksimovićnak.

Az európai integrációs minisztérium közleménye szerint az említett összeg fedezi Szerbia azon kiadásainak egy részét, amelyekre a járvány miatt volt szükség. Az, hogy Szerbia az uniós tagállamokkal egyenrangúan fér hozzá a Szolidaritási Alaphoz, annak az ismételt bizonyítéka, hogy az EU szolidáris a szerbiai polgárokkal szemben, illetve az uniós integrációból konkrét haszon származik, emelte ki a minisztériumi közlemény szerint Joksimović.

Hasonló szellemiségben fogalmazott Giofre, aki kifejtette, hogy az EU szemléltetni szerette volna: támogatja Szerbiát a járvány negatív következményeinek az enyhítésében. A járvány kezdete óta az EU egészségügyi felszerelést szállító repülőutakat és egészségügyi dolgozókat finanszírozott, mentőautókat és védőmaszkot adományozott az országnak, de a védőoltás beszerzésében is segítette Szerbiát, emelte ki Giofre.