2024. április 20., szombat

ENSZ: Meghaladta az ötmilliót az Ukrajnából menekülők száma

Több mint ötmillió ember menekült el Ukrajnából az Oroszország által indított háború kezdete, február 24. óta – közölte pénteken az ENSZ.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mintegy 4,8 millió ukrán háborús menekültet számlált, míg az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) további mintegy 215 ezer, ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyről tud, aki szintén kénytelen volt elmenekülni Ukrajnából.
Hírügynökségek szerint a második világháború óta nem tapasztalt menekülthullámmal túlnyomó részt nők és gyermekek érkeztek, tekintettel arra, hogy a háborús helyzet miatt a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. A menekültek többsége, mintegy 2,7 millió ember, Lengyelországban keresett menedéket. Az IOM Ukrajna területén további 7,1 millió belső menekülttel számol.
Litvánia pénteken a kijevi kormány kérésére két orvoscsapatot küldött a háború dúlta országba. Az összesen nyolc orvos és tizenhat ápoló egyelőre két hétig fog ukrán kórházakban dolgozni. A BNS balti hírügynökség szerint a litván orvoscsapatok egészségügyi készleteket és gyógyszereket is vittek magukkal.
„Kérést kaptunk, hogy altatóorvosokat, lélegeztetőkészülékeket, ortopédusokat, sebészeket, illetve baleseti sebészeket küldjünk. Leginkább műtétek elvégzéséhez és traumás sérülések kezeléséhez van szükség segítségre" – mondta a litván egészségügyi minisztérium egyik tanácsadója. Az illetékes szerint eredetileg több mint 300 litván orvos jelentkezett. Hozzátette, hogy utazás előtt az egészségügyi dolgozóknak a litván hadsereg által szervezett felkészítő tanfolyamon kellett részt venniük.
Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint továbbra is harcok folynak az ostromlott Mariupol városában. Mint mondta, a harctevékenység jelenleg az Iljics Fém- és Acélművek, valamint a város kikötőjére összpontosul.
Motuzjanik kijelentette, hogy az invázió kezdete óta az orosz csapatok első alkalommal vetettek be nagy hatótávolságú nehézbombázókat Mariupol ellen. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg jelenleg Mariupol mellett Rubizsne és Popaszna települések elfoglalására összpontosítja erőit.