2024. március 28., csütörtök

A hulladékszállítás modern eszközei

Két szemetesautó és egy konténerszállító jármű érkezett Zentára – Új szemeteskukák és konténerek a városban

A környezetvédelmi minisztérium támogatásának köszönhetően több önkormányzat is szemétszállító teherautóval bővült, köztük a zentai is. Hosszas várakozás után érkeztek meg Zentára a Regionális Hulladéktároló Kft.-től az új gépjárművek, amelyeket át is vett az önkormányzat és a kommunális vállalat. Slavnić Ákos, a kommunális vállalat igazgatója elmondta, hogy 3 teljesen új járművet kaptak. Ebből kettő préselővel ellátott, amellyel a háztartási szemetet viszik majd el, valamint egy 5 köbméter űrtartalmú konténer szállítására alkalmas kamionnal is gazdagodtak. A gépek a legmodernebb rendszerekkel vannak ellátva, kamerákkal és érzékelőkkel rendelkeznek, és várhatóan a jövő héten állnak munkába.

– Az új gépjárművekkel csakis a háztartási hulladékot szállítjuk el, azokat a zsákokat, amelyekbe pernyét vagy építkezési hulladékot tesznek a polgárok, nem viszik el a munkatársaink. A járművek értéke harmincmillió dinár – mondta az igazgató.

Egyéb jó hírek is vannak ehhez kapcsolódóan, hiszen Zenta község új szemeteskukákkal és konténerekkel gazdagodott a környezetvédelmi minisztériumnak köszönhetően, amelyeket hamarosan szolgálatba is állítanak a városban. Homolya Ákos civil szervezetekkel megbízott tanácstag elmondta, hogy az önkormányzat folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket, és ennek köszönhetően szerezték be az új szemeteseket.

– Az év elején a környezetvédelmi minisztériumnak volt egy kiírása műanyag szemeteskonténerekre és -kukákra, amelyre pályáztunk a kommunális osztályon keresztül. A szakmunkatársak elkészítették a pályázatot, valamint a hozzá tartozó dokumentációt, és nagy örömünkre pozitív elbírálásban részesültünk. Hosszú idő után újra támogatáshoz jutottunk, amin 7 darab egy köbméter űrtartalmú konténert, illetve 14 darab 250 literes kukát kaptunk, amelyeket már le is szállítottak az önkormányzat számára. A minisztérium munkatársai biztattak bennünket, hogy a közeljövőben is vegyünk részt a kiírásaikon, hiszen a környezettudatosságnak köszönhetően jó eséllyel indulhatunk. A 250 literes szemeteseket az iskolák, az egészségügyi és kultúrintézmények között osztjuk szét, attól függően, hol van rá nagyobb igény, a konténerek pedig a tömbházak környékére kerülnek. Olyan helyekre teszik őket, ahol a meglévők már nagyon rossz állapotban vannak, illetve nincs elegendő belőlük – fogalmazott Homolya Ákos.

A tanácstag hozzátette, hogy az önkormányzat az év elején 41 darab új fémszemetest helyezett ki főleg az iskolák, a Népkert és a Tisza-part környékére, és a falvakba is jutott belőlük.