2024. március 28., csütörtök

Százéves a Pasteur Intézet

A Vajdasági Múzeumban szerda este bemutatták A védőoltásoktól a múzeumig – 100 éves a Pasteur Intézet Újvidéken című kiadványt, amely Dušan Lalošević és Snežana Dobrić szerzők közös munkájának a gyümölcse.

Az eseményen felszólalt Tijana Stanković Pešterac, a Vajdasági Múzeum igazgatója, dr. Drago Njegovan kusztosz, valamint a szerzők is. Nem véletlen, hogy a Pasteur Intézet épületét műemlékvédelem alá helyezték, ugyanis a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság megalakulásától kezdődően napjainkig a megelőző orvostan fejlődésének egyik jelentősebb szimbóluma.

Az intézmény folytatta az első szerb Pasteur Intézet hagyományát, amelyet még 1900-ban alapítottak Nišben, tizenkét évvel az 1888-ban megnyitott, párizsi Pasteur Intézet után. Dr. Adolf Hempt volt az újvidéki Pasteur Intézet megalapítója, aki az első, legyengített vírust tartalmazó, veszettség elleni védőoltás kifejlesztésével szerzett magának világhírnevet. Évtizedeken keresztül ez volt a legjobb változata Pasteur vakcinájának.

A megalapításától kezdve a Pasteur Intézet leginkább virológiával foglalkozik, nemcsak a veszettséggel, hanem más, állatról emberre terjedő betegségekkel is, így a koronavírus-járvány is a hatáskörükbe tartozik. Az intézményben olyan ismert szakemberek dolgoztak, mint dr. Petar Švarc, dr. Pavle Fenje, Milan Nikolić, Zdravko Jelesić, Milan Mašić, Miloš Petrović, munkáik napjainkban is megkerülhetetlenek a szakma számára.

A Vajdasági Klinikai Központ keretében lévő Pasteur Intézet műemlékvédelem alatt álló épületében egy állandó, egészségügyi múzeumi kiállítás is megtekinthető (Fotó: Ótos András felvétele)

A Vajdasági Klinikai Központ keretében lévő Pasteur Intézet műemlékvédelem alatt álló épületében egy állandó, egészségügyi múzeumi kiállítás is megtekinthető (Fotó: Ótos András felvétele)

Ezek a hagyományok elkötelezik a Pasteur Intézet jelenlegi és a jövőbeni kutatóit. Az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Kara az épületet jelenleg is oktatásra használja, emellett a Vajdasági Múzeum egyik kihelyezett épülete, amelyben egy állandó, egészségügyi múzeumi kiállítás tekinthető meg, valamint a szintén műemlékvédelem állatt álló Hempt házában is.

A szerdán bemutatott monográfia az intézet első száz esztendejét mutatja be, magában foglalja a már korábban megjelent, valamint a kiadatlan munkákat is. A kötet megjelenését a Vajdasági Múzeum, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint a kulturális és információs minisztérium is támogatta.