2024. április 24., szerda

Több mint kerékpár

Már elektromos kerékpárt is gyárt a 26 éves topolyai Capriolo gyár

Több mint negyed évszázada töretlenül fejlődik a topolyai Capriolo kerékpárgyár. Csúcsminőségű termékeivel a külföldi piacokon is már évekkel ezelőtt ismertté vált a márkanév. Most sikerült még tovább bővíteni a termékskálát. Jó minőségű elektromos kerékpárok gyártására alkalmas gyártósort létesítettek a közelmúltban. Brindza Lajos, a kft. tulajdonosa elmondta, hogy sikerült egy új gyártósort megvásárolni és üzembe helyezni, ahol elektromos kerékpárokat gyártanak. Emellett egy minőség-ellenőrző tesztvonalat is létesítettek. A termékskálán új terméknek számító elektromos kerékpárok zömét külföldön értékesítik, de itthon is van iránta kereslet. A közelmúltban üzembe helyezett gyártósor és tesztvonal egy 46 milliós beruházás eredménye, aminek 40 százalékát a Prosperitati Alapítvány támogatásából biztosították, 25 százalék az önrész, 35 százalékot pedig hároméves futamidejű hitel formájában fedeztek.

Brindza Lajos (Tóth Péter felvétele)

Brindza Lajos (Tóth Péter felvétele)

Brindza Lajos elmondta, hogy tavaly 115 ezer kerékpárt értékesítettek. Ha átlagot nézünk, akkor ez napi 315 eladott kerékpárt jelent. A gyártósorokról pedig ennél is több bicikli került le. Üzleti stratégiájuk része ugyanis, hogy komolyabb raktárkészlettel várják be a kerékpárszezont jelentő tavaszt. Kapacitásaik bővítésével további munkahelyeket tudnak létesíteni, a kerékpárjaik pedig messzire elviszik Topolya hírnevét – fogalmazott. A gyár több mint 200 alkalmazottat foglalkoztat állandó munkaviszonyban, de főszezonban ideiglenesen is alkalmaznak embereket. Több szerbiai nagyvárosban működtetnek sportcentrumot, illetve kerékpárszervizt is. Összességében a Capriolo több mint 300 család megélhetéséről gondoskodik.

A trendeket követve van már e-bike is a Capriolo palettáján. Az elektromos bicikli nem egy sima kerékpár, de nem is moped. Bele van építve egy elektromos segédmotor, melyen különböző szintek vannak. Közúton a törvényes rendelkezések szerint legfeljebb 250 wattos motorral működő elektromos biciklik használatát engedélyezik. Ennek a feltételnek a Capriolo elektromos kerékpárjai megfelelnek. Jó minőségű, olasz elektromotorokat használnak, az elemeket pedig beleépítik a vázba. Akár 80 kilométert is meg lehet tenni egy töltéssel.

A tesztvonal volt a másik fontos beruházás a Capriolóban. Szerbiában ugyanis senki sem végzi a kerékpárok minőség-ellenőrzését, melyet a nyugati piac megkövetel. A bicikliket különféle teszteknek kell alávetni. Tesztelik például, hogy UV-sugárzás hatására fakul-e a festék, illetve a matricák színe. A korrózió, a rozsdásodás mértékét is tudják mérni, illetve a nedves és száraz időjárási körülményeket szimulálva a féktávolságot is. Azt is vizsgálják, hogy a becsomagolt kétkerekű sérülni fog-e szállítás közben. Ha valahova nem kerül kellő mennyiségű védőszivacs vagy -fólia a csomagoláskor, a tesztelés során kiderül, hiszen a becsomagolt biciklit 8–10 órán át rázza a gép. Ha valahol sérül, akkor változtatni kell a csomagoláson. Így el lehet kerülni, hogy egy banális hiba miatt akár egy egész szállítmány kerékpárt visszaküldjenek.

A kezdetekről Brindza elmondta, hogy közel harminc évvel ezelőtt, édesapja tanyáján egy fészerben kezdték a bicikligyártást. Forgó Zoltán – Firga barátja segítségével szerelték össze az első kerékpárt, Magyarországról behozott alkatrészekből. Kezdetben női és férfikerékpárt gyártottak, majd gyermekbiciklit is. Idővel a vásárlók mondták, hogy mit szeretnének, a tervezők pedig igazodtak az igényekhez. Van fejlesztőrészlegük, mely a marketing- és a dizájnrészlegből áll. Ott kitalálják a színeket, a kerékpárok kinézetét, és van egy technikai osztály is, mely mindezt megvalósítja, összeállítja, és meghatározza a szükséges alkatrészeket.

Elektromos kerékpárokat is gyártanak már (Tóth Péter felvétele)

Elektromos kerékpárokat is gyártanak már (Tóth Péter felvétele)

Számos európai országba exportálják termékeiket. Korábban az orosz piacra is szállítottak, az utóbbi időben ez egyelőre nem működik. A legtöbb kerékpárt Hollandiában adják el. A tulajdonos szerint nem meglepő ez, hiszen a holland egy igazi kerékpáros nemzet. A holland családok minden tagjának – különféle alkalmakra – általában több kerékpárja is van.

A komoly szakmai tapasztalatokkal, üzleti kapcsolatokkal rendelkező Brindza Lajos szakmai tanácsokkal segíti az ifjú vállalkozókat a Vajdasági Mentorprogram keretében.