2024. március 28., csütörtök

Csemegének számító fellépés

Jól szerepeltek a szenttamási fellépők az idei KNV-n

A kisegyüttesek kategóriájában első díjat kapott a szenttamási citeracsoport az április 7-én Temerinben megrendezett Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén. Micsik Béla citeraoktató, a népművészet ifjú mestere elmagyarázta, hogy az ötfős szenttamási csoport tulajdonképpen régi citeracsoport, a járvány ideje alatt nem dolgoztak, most pedig kissé bővített formában léptek közönség elé.

− A hosszú kimaradás után az „ébredés” az idén februárban történt, amikor javában folyt az Őseink zenéje rendezvény szervezése. Tekintettel arra, hogy a fellépők között nem volt szenttamási, ajánlottam a szervezőknek, hogy újraindítom a csoportot, és számítsanak ránk. Tudni kell, hogy a járvány ideje alatt a gyerekek két évvel idősebbek lettek, sokat fejlődtek, és szívesen vették a felkérést, hogy újra együtt citerázzunk, az Őseink zenéje pedig kellő motivációt nyújtott. Ott dél-alföldi csokorral léptek fel, a temerini KNV-re pedig ugyanazt kibővítettük, csiszoltunk rajta – magyarázta Micsik Béla. Kiemelte, a szenttamási citerások igen erős mezőnyben nyerték meg az első helyet, a csoportban pedig külön csemegének számított Salamon Ákos tamburajátéka, hiszen megtörte a megszokott képet és izgalmasabbá tette a műsort. Az első díj mellett Ákos külön elismerésben részesült, és meghívást kapott a Túrú-tanyán a nyár folyamán sorra kerülő népzenei táborba.

Molnár Zsolt, a szenttamási citerások egyik tagja elmondta, a KNV-n ugyanabban a felállásban játszottak, mint az Őseink zenéje rendezvényen, Ákos mellett a csoport tagjai még Lázár Violetta, Szabó Robertina és Hosszú Anasztázia voltak.

− Ami a hangszereket illeti, a basszprímtambura mellett két-két tenor- és prímciterán játszottunk. Kicsit érdekes felállás, a hangzás sem mindennapi, de mindent összevetve különlegesen jól hangzik. A rendezvényen hat zenekar lépett fel, a konkurencia erős volt, ezért mindannyian örülünk az első helynek – mondta Molnár Zsolt.

A szenttamási néptáncosok nem hoztak ugyan díjat a temerini rendezvényről, de mint Salamon Lilla, az egykori Kalala együttes tagja elmondta, a bemutatott produkció hibátlan volt és nagy tapsot kapott.

− Négyfős, lányokból álló csoportunk jászsági táncokkal lépett fel, amelyet Kiss Zselykó néptáncoktató segítségével sajátítottunk el. Először szerepeltünk a vetélkedőn, és szép élmény marad, hiszen több régi ismerőssel összefutottunk, akikkel együtt voltunk a nyári táborokban és táncháztalálkozókon. Jó volt újra találkozni, és szeretnénk jövőre is ott lenni, közben pedig próbáljuk rábeszélni a szenttamási fiúkat, hogy ők is kapcsolódjanak be a munkába − mondta Salamon Lilla.