2024. április 25., csütörtök
ANYASAROK

Szoptatásról bővebben

Hogyan vészeljük át az első heteket? 4.

Az alább olvasható szoptatással kapcsolatos információk mind a saját tapasztalatom tükrözik. Megegyezhetnek, de nem egyenértékűek egy szoptatási tanácsadó vagy orvos által javasolt lépésekkel. Megfelelő tanácsadás mellett azonban bátorítok minden anyukát saját megérzésének követésére.

Ugyan a Szoptatásról bővebben sorozat legutolsó részéhez értünk, akadnak még feltérképezetlen területei a témának, s biztosan lesz még róla szó. Sok olyan anyukával találkozom, aki úgy érzi, mindenre felkészült a gyermekvállalás kapcsán, a szoptatás során adódó nehézségek mégis meglepték. Vannak, akik azt kívánják, bárcsak jobban utána jártak volna. Mint az anyaság sok más területével, a szoptatással is az a helyzet, hogy a rendelkezésünkre álló információ, a felkészítő, az útravaló, amit kapunk csak a jéghegy csúcsa. Nem tűnhet túl lényegesnek, pedig az éhes gyerekét megnyugtatni kívánó friss anyukának semmi más sem fontosabb, csak az, hogy azonnali megoldást találjon az adott problémára – legyen az egy tejkő, kevés tej, sok tej, mellgyulladás, fájdalmas szoptatás, bármi. Ez motivált a tapasztalataim megosztására. Nagyon remélem, valakinek a segítségére volt és lesz még a jövőben.

Szilikon mellbimbóvédő – mentőöv vagy átok?

Talán az arany középutat választva azt mondanám, bizonyos helyzetekben a szilikon mellbimbóvédő szükséges rossz. A bimbóvédő alkalmazását gyakran ajánlják koraszülött babák esetében, vagy olyan csecsemőknél, akik valami oknál fogva nem tudnak megfelelő módon a mellre csatlakozni. Befelé forduló mellbimbó esetében is javasolják, s akkor is, ha a szoptatás nagyon fájdalmas, esetleg már sérült is a mellbimbó. Nekünk is a kórházban ajánlották, részben mert a baba könnyebben tud vele szopni, részben pedig azért, mert elméletben enyhíti a sebes bimbók okozta fájdalmat szoptatás közben. Az a tapasztalatom, hogy bár a fájdalmat nem enyhítette túlzottan, a szoptatás tényleg könnyebben ment.

Fontos lenne azonban azt is közölni ilyenkor az anyukákkal, hogy milyen negatív következményekkel járhat a mellbimbóvédő hosszú távú és kizárólagos alkalmazása. A szilikon bimbóvédőn általában négy apró lyuk található, ellenben a mellbimbón több tejcsatorna-kijárat is van. Ebből adódóan, mikor mellbimbóvédővel szoptatunk, előfordulhat, hogy bizonyos csatorna-kijáratokat lefedünk, így az adott tejcsatorna nem ürül ki megfelelően. Ezért történhet meg, hogy mellbimbóvédő alkalmazása mellett csökkenhet a tejáramlás minősége, ezáltal pedig egyes tejcsatornák elzáródhatnak, amelyek, ha nem kezeljük, akár mellgyulladáshoz is vezethetnek. Végül pedig azt is meg kell említeni, hogy a mellbimbóvédőről való leszoktatás igen nehézkes lehet. Ezért is érdemes más lehetőségeket is feltérképezni, mielőtt szilikon védőt kezdünk használni.

Mi is az a tejhólyag és mitől alakul ki?

Ha szilikon mellbimbóvédőt használunk, fontos tudni, hogy idővel, ahogy a babák nőnek és fejlődnek, erősebben kezdenek szívni. A felerősödött szívóképesség miatt pedig előfordulhat, hogy a baba gyakorlatilag átszívja a mellbimbót a szilikonon. A problémát könnyű felismerni, mert egyrészt érezni, a szoptatás ugyanis kellemetlen, kissé fájdalmas lesz, másrészt pedig szoptatást követően a mellbimbókon megjelenhetnek élváltozások. Előfordulhat például, hogy a négy apró lyuk, ami a szilikonon van, meglátszódik a mellbimbón, sokszor vérhólyag vagy egyszerű hólyag kíséretében. Személy szerint ezen a ponton éreztem elérkezettnek az időt a leszoktatásra. Legfőképpen azért, mert a mellbimbóvédő miatt egyre gyakrabban alakult ki tejhólyag a mellbimbómon. A tejhólyag, ahogy a neve is mondja, egy hólyag, amely alatt tej van. Ahogyan a testünk más területén is, a bőrünk a mell környékén is ugyanúgy reagál a súrlódásra – hólyag keletkezik ott, ahol túl nagy az igénybevétel. Hozzá kell tennem, nem törvényszerű, hogy mellbimbóvédő alkalmazása mellett tejhólyag alakul ki, s nem is kizárólag ez a segédeszköz okozhat ilyen jellegű problémát. Elég például, ha rosszul helyezzük a bábát mellre, s a rossz szoptatási pozíció irritálja a bimbót, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak túl erősen szív a baba és ez okozza a hólyag kialakulását. Utóbbi esetben nem tudjuk kezelni a problémát.

Hogyan ismerhetjük fel a tejhólyagot és mit tehetünk ellene?

A tejhólyag első és legszembetűnőbb ismérve, hogy az érintett mellből kevesebb tej távozik, vagy egyáltalán nem távozik tej. A hólyag ugyanis elzárja a tejcsatornák kijáratát. Ezenkívül pedig apró hólyagszerű képződményt találhatunk a mellbimbón – lehet annyira apró, hogy fel sem tűnik elsőre. Fontos, hogy azonnal kezeljük a problémát, hiszen, ha a tej nem távozik a mellből, rövid időn belül akár mellgyulladás is kialakulhat. A tejhólyag eltávolítása egyszerű és fájdalommentes beavatkozás. A hólyagot általában egy tűvel szúrják ki, valamint a felesleges bőrt eltávolítják így téve szabaddá a tejcsatornák kijáratát. A fertőzésveszély miatt erősen javasolt orvos vagy védőnő segítségét kérni. Ha nem szeretnénk vagy nem áll módunkban azonnali orvosi segítséget kérni, megpróbálkozhatunk meleg vizes borogatással is. A meleg víz fellazítja a bőrt a hólyag körül, majd száraz törülközővel történő dörzsölés után, ha szerencsénk van, magától is kifakad a tejhólyag.

A mi esetünkben minden bizonnyal a mellbimbóvédő okozott problémát. Amint elhagytuk, a tejhólyagok megszűntek visszatérni. Amit jó lett volna tudni a mellbimbóvédő leszoktatás előtt az volt, hogy ez a leszoktatás két hét keserves próbálkozás után fog csak megvalósulni. A babák ugyanis nehezen adják fel a megszokásaikat. A mellbimbóvédő nélküli szopizás számukra természetellenesnek hat. Visszautasíthatják az anyamellet, elfordulhatnak tőle, hiszen nem ezt szokták meg. Leszoktatás alatt érdemes legalább egy fél órával korábban kezdeni az etetéseket, a baba ugyanis nem lesz annyira éhes, ennélfogva türelmesebben fog ismerkedni a mellel, kitartóbban fog próbálkozni a szilikonvédő nélküli táplálkozással. A legfontosabb útravaló azonban mégis csak az lenne, hogy igenis fel kell készülni a szoptatásra is. Nem kell azt feltételezni, hogy nehéz lesz, de érdemes ismerkedni a témával még a babánk megérkezése előtt. Ha pedig a dolgok sűrűjében vagyunk, és segítségre van szükségünk, bátran keressük meg orvosunkat, védőnőnket.

(Instagram: SohaTöbbéEgyedül)