2024. április 18., csütörtök

Biden: Hamarosan dönthetnek magas rangú kormányzati tisztségviselő Ukrajnába küldéséről

A Fehér Ház hamarosan dönthet magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő Ukrajnába küldéséről – jelentette ki csütörtökön újságíróknak nyilatkozva Joe Biden amerikai elnök.

„Most fogjuk meghozni a döntést" – fogalmazott az elnök, majd viccelődve azt kérdezte az egyik újságírótól: „készen állsz az indulásra?". Arra a kérdésre, hogy ő maga készen állna-e arra, hogy elinduljon Ukrajnába, Biden igennel válaszolt, de nem erősítette meg, hogy ez valóban a tervek között szerepelne.

Később az Air Force One, az amerikai elnöki különgép fedélzetén az újságírók ismét rákérdeztek Biden félreérthető megjegyzésére, azonban Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivő-helyettese azt mondta, hogy nincs ilyen terv. „Még tárgyalunk, mielőtt meghozzuk a döntést. Mint tudják, rendszeresen, minden nap tartjuk a kapcsolatot Kijevvel, az ukrán kormánnyal" – tette hozzá.

A helyzetet ismerő forrásokra hivatkozó sajtóinformációk szerint elképzelhető, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter vagy Antony Blinken külügyminiszter látogat majd Ukrajnába, de – mint mondták – kicsi a valószínűsége, hogy Biden vagy Kamala Harris alelnök oda utazzon.

Az amerikai sajtó beszámolói szerint a tisztségviselők Boris Johnson brit miniszterelnök múlt heti kijevi látogatása után kezdtek tárgyalni arról, hogy küldjenek-e magas rangú tisztségviselőt Ukrajnába.

„Ha ez valamikor megtörténik, akkor meg kell győződnünk arról, hogy csakis nagyon biztonságos körülmények között kerülhet rá sor" – mondta egy csütörtöki interjúban Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.