2024. április 18., csütörtök

Különleges ünnepi program a Müpában

A Magyar Állami Népi Együttes új produkcióját tekintheti meg a közönség

A Magyar Állami Népi Együttes új produkcióval készül húsvét ünnepére. A Kivirágzott keresztfája című összeállítást – az Együttes és a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek közös programjaként – április 17-én mutatják be a Müpában.

„A produkcióban több mint százan vesznek részt. Az Együttes mellett szerepelnek a Táncművészeti Egyetem végzős növendékei, a Szent Efrém Férfikar, a Budapesti Énekes Iskola gyermekei, és néhány muzsikus, akiknek játékával e zenei világ még színesebb lesz.” – nyilatkozta a médiának Mihályi Gábor együttesvezető.

„A húsvét időszaka az előadó szemével nézve összetett. Az ünnepet megelőző virágvasárnap hagyományai jelentősek, zöldágjárásnak, vagy villőzésnek hívták a szokást, ami Jézus Jeruzsálembe való bevonulásához kötődik. Ezt követi a szent ünnep, ahol elcsendesedhetünk. Vasárnap ismét szokásokat – mint például a pászkaszentelést – idézhetünk, s hétfőn a mi előadásunk is egy nagy locsolkodással, locsolóbállal végződik. Nem ódzkodunk attól, hogy az emelkedett liturgikus énekek mellett megjelenjenek a paraszti világ kedves, pajkos, vidám, néha vaskosabb szövegű rigmusai, amik a farsang tájékán teljesen természetesek." – mondta el Mihályi Gábor. Hozzátette, a programot a Müpa azzal a szándékkal rendelte meg, hogy repertoárjába beépüljön, s annak a közönségnek a gondolati világát gazdagítsa, aki húsvét táján egy különleges és egyedi műsor iránt érdeklődik.