2024. március 28., csütörtök

Kinek kell (még mindig) a Fekete Ház?

Tizenöt éves fennállását „ünnepli” a CK13

A CK13 Ifjúsági Központ köré tömörülő szervezet tizenöt éves fennállását különleges körülmények között várja.

A szervezet ellen ugyanis bírósági eljárás folyik, és kilakoltatás fenyegeti, mégpedig a Fekete Ház egyik alapítójának részéről. Emellett a városi területrendezési terv is beárnyékolja a szervezet ünnepét, hiszen a Fekete Ház lebontását és annak helyére egy tömbház építését tervezik. A felsoroltak mellett a járvány miatti kétéves fennmaradásért folytatott küzdelem is tovább rontja a kialakult összképet.

A Fekete Ház mára már kultikus hellyé vált, az alternatív irányzatokat követő újvidékiek egyik kedvenc gyülekezőpontjává (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Fekete Ház mára már kultikus hellyé vált, az alternatív irányzatokat követő újvidékiek egyik kedvenc gyülekezőpontjává (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az ünnepi programsorozat első napján, vagyis ma 19 órakor kerekasztal-beszélgetést tartanak a szervezet képviselői Kinek kell (még mindig) a Fekete Ház? címmel. Az eseményen olyan aktivisták is részt vesznek, akik különféle módon kapcsolódnak a CK13 munkájához.

A program címe emlékeztetőül szolgál a központ ötéves megalapítása alkalmából szervezett Vajon szüksége van Újvidéknek a Fekete Házra? elnevezésű tribünre. A CK13 kerthelyiségében hosszabb szünet után holnap 19 órakor közös, vegán vacsora várja az érdeklődőket.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A hétvégén zenei programokkal készülnek a szervezők. Pénteken 21 órakor a ljubljanai Svojat avant-rock együttes lép fel, valamint az újvidéki Polywhy post-hardcore csapat is.

Szombaton 21 órakor a kultikus argentín Argies punk együttese szórakoztatni a közönséget, míg a hazai porondot az újvidéki Vršnjačko Nasilje és az óbecsei Fiskalni Račun képviselni. Ez utóbbi koncertre a belépés 500 dinárba kerül.