2024. március 29., péntek

Megszépítették a falujukat

Nagytakarítási akciót szervezett Bácskossuthfalva helyi közössége

Évről évre hagyomány, hogy Bácskossuthfalva helyi közössége falucsinosítási megmozdulást szervez, amelyből kiveszik a részüket a település polgárai, illetve civil szervezetei is. Az idén tizenhét helyszínen tizenöt civil szervezet és egy intézmény munkaközössége, vagyis több mint kétszáz egyén vett részt az akcióban. Papp László tanácselnök elmondta, hogy a székházak, intézmények környéke és a forgalmasabb terek mellett a falut átszelő patakocska egy szakaszát is sikerült megtisztítaniuk.

– Az idén a szokásostól eltérően nem egy közös helyszínről indult valamennyi csapat teljesíteni a feladatát, hanem már előre be voltak osztva a csoportok. A falubeliek a közintézmények és a parkok környékén munkálkodtak, így a takarítási akció mellett a Lódi Gábor-szobrokat, padokat is újrafestették. A munkaakció utáni közös ebédet ezúttal minden csoport magának igyekezett elkészíteni, a helyi közösség biztosította hozzá az alapanyagot. A megmozdulásban három traktor vett részt, és a háromtonnás pótkocsikból hatfordulónyi szemét gyűlt össze – kezdte a beszélgetést a falu tanácselnöke, aki szólt arról is, hogy az idei tavasz egyik nagy feladata volt összeszedni a Krivajban felhalmozódott szemetet.

– Tűzoltóink a motokrosszklub, a Papp Pál Cserkészcsapat és a sportegyesületek tagságával megerősödve vállalták, hogy egy csónakból összeszedik a patakocskában felgyülemlett műanyag szemetet. Ez utóbbi munka nagy falat volt, hiszen köztudottan több mint tíz híd szeli át a vizet, és kevés helyen tudott áthaladni a vízi jármű, így adott szakaszoknál ki kellett venni a vízből, és áthelyezni. Ez utóbbi munkával a Rekitől a falu központjáig tudtak haladni, így körülbelül egy hónap múlva ebbe a feladatba ismét belevágnak az önkéntesek. A Standard munkásai egy, a játszótéren keletkezett süllyedést igyekeztek földdel feltölteni. A Fácán Vadászegyesület húsz tagja a vadászlak környékét, illetve a régi vasút és a Zombori út egy szakaszát tisztította meg – tette hozzá Papp László, aki örömtelinek nevezte ezt a megmozdulást, ugyanakkor szomorúságának is hangot adott, az összeszedett szemétmennyiség miatt. Elmondta, hogy a falubeli lakosság túlnyomó többsége környezettudatos, vigyáz települése arculatára, és nem szemetel, de sajnos vannak, akik erre nem viselnek gondot. A tanácselnök reményének adott hangot, hogy mihamarabb beindul a háztartási hulladék elszállítása a Regionális Hulladéktároló Kft. révén, nemcsak Bácskossuthfalváról, hanem Pacsérról is, és végre a szeméthegyeket parkosítani tudják.

Tímár Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonya elmesélte, hogy a szervezet székházában és udvarában a tagság és a falu kártyásait tömörítő csoport munkálkodott. A színháznál szintén az adysok, a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény munkaközössége és a rádióklub tagjai tevékenykedtek.

– A Kossuth parkban és környékén az Írisz Virágkedvelők Egyesülete szemetet szedett, rendbe tette a virágágyásokat, a játszótéren pedig az Életfa Nagycsaládos-egyesület tagsága festette ki az egyes elemeket. A Vöröskereszt aktivistái a piacteret és a népkonyha környékét takarították, a kuglisok a Reki környékén szedték össze a szemetet, a Sirály Galambászegyesület tagsága pedig a Karcagi és a Petőfi Sándor utca emelkedőjénél takarított, illetve a Temető és a Bor utcában. A Rizling Szőlészek és Gyümölcstermelők Egyesülete a szőlőskerteket vette célba, a baptista gyülekezet a székházat csinosítgatta, a Hit Gyülekezete pedig a Juhász bálterem környékét, illetve kifestették a park virágosládáit. A nyugdíjas-egyesület tagsága a székházuk mellett a buszállomásokra is hangsúlyt fektetett, illetve a hirdetőtáblákra – hallhattuk Tímár Gabriellától.

A bácskossuthfalvi munkaakció május 7-én folytatódik, amikor is számítanak a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákságára, majd folytatják a patakocskában összegyűlt műanyag szemét összegyűjtését.