2024. április 20., szombat

Régi pompájában a könyvtár

Tizennyolcmillió dinárból megújult a Szabadkai Városi Könyvtár főhomlokzata

Ahogy a múlt héten beszámoltunk arról, befejezték a Szabadkai Városi Könyvtár főhomlokzatának felújítását és elkezdték az épületet eltakaró állványzat eltávolítását. Tegnap már teljes pompájában meg lehetett csodálni az épület felújított homlokzatát a két restaurált Atlasz-szoborral, valamint a turulmadárral. A megújult könyvtárépületet tegnap dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, köztársasági parlamenti képviselő Ercsi Hargita, a szabadkai Városi Tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagjának, Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatójának, Nagy István, a Yumol Kft. igazgatójának, valamint Szűcs Balázs, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatójának társaságában tekintette meg.

A Szabadkai Városi Könyvtár megújult homlokzatának megtekintését követően megtartott sajtótájékoztatón dr. Pásztor Bálint kiemelte, hogy a könyvtár homlokzata immár úgy néz ki, mint körülbelül harminchét évvel ezelőtt, amikor az épület utoljára esett át felújításon. A városi képviselő-testület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az épület a Városházánál is régebbi, hiszen előbbi 1895-ben készült el Raichle J. Ferenc tervei alapján. Hozzátette, hogy 1953-tól ezen épület falai adnak otthont a Szabadkai Városi Könyvtárnak.

Restaurálták a két Atlasz-szobrot és a turulmadarat (Fotó: Molnár Edvárd)

Restaurálták a két Atlasz-szobrot és a turulmadarat (Fotó: Molnár Edvárd)

– Hálás vagyok a kivitelezőknek, hogy ilyen minőségű munkát végeztek, és hogy a városi könyvtár fő homlokzata ismét a régi pompájában ragyog. Egy megoldhatatlannak tűnő probléma keletkezett, amikor 2020 novemberében leszakadt az egyik Atlasz-szobor karja. Mi erre azonnal reagáltunk. Hálás vagyok és szeretnék köszönetet mondani a Yumol Kft.-nek, a munkálatok kivitelezőinek, Daniela Mamužićnak, a szobrok helyreállításán végzett kulcsfontosságú munkájáért, valamint a köztársasági kormánynak, pontosabban az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumnak, személy szerint Marija Obradović miniszter asszonynak, hiszen 18 millió dinár értékben a köztársasági kormányzat pénzelte a könyvtár felújítását. Ezen munkálatok elvégzését követően a főtér és a Korzó teljesen más képet mutat. Így, közel két évvel az új városvezetés megalakulása után kijelenthető, hogy nemcsak a szavak szintjén tartjuk fontosnak az emblematikus épületeink megóvását, hanem a gyakorlatban is fontos prioritásként kezeljük – nyilatkozta Pásztor Bálint.

A városi képviselő-testület elnöke a fentiek mellett elmondta, hogy a könyvtár épületének felújítását folytatni fogják, ugyanis a tetőszerkezet és az oldalsó homlokzatok is felújításra szorulnak. Ezen munkák elvégzésére is igyekeznek forrásokat biztosítani. Pásztor Bálint továbbá a teljesség igénye nélkül felsorolta azokat az épületeket, amelyek az elmúlt időszakban kerültek felújításra, vagy amelyek esetében hamarosan hozzálátnak a munkálatok kivitelezéséhez. A tervek közt szerepel a Városháza homlokzatról homlokzatra történő felújítása. Hamarosan megkezdődik Bíró Károly, Szabadka egykori polgármestere házának felújítása. Magyar kormányzati forrásokból ismét régi pompájában látható a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épülete, amely Sárga Házként ismert, valamint a Zsinagóga. Elkészült továbbá a palicsi Víztorony és a Bagolyvár felújításának tervdokumentációja is.

– Mindez természetesen nem fog a Városházától távolabb élő polgárok életminőségének a rovására menni. Itt nem vagy-vagy, hanem is-is kérdésről van szó. Fontos Szabadka régi épületeinek a megóvása is, és ugyanúgy fontos a csatorna-, ivóvíz- és úthálózat bővítése is. Ezek a mi prioritásaink – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.