2024. április 25., csütörtök

Modern színházak épülnek

Hétszáz millió dinárt fordít kultúrotthonok felújítására a tartományi kormány

Szenttamásra, Szeghegyre (Lovćenac) és Sóvéra (Ravno Selo) látogatott kedden Igor Mirović tartományi kormányfő, és kíséretével megtekintette a településeken lévő színházak felújítási munkálatait. Mindhárom településen annak az elégedettségének adott hangot, hogy az épületek szépülnek, a határidőket betartják, az új kultúrházak pedig megfelelnek a modern követelményeknek.

− Jelenleg a magyarkanizsai községhez tartozó Velebit településen folynak még hasonló rekonstrukciók, az év hátralévő részében pedig tervben van az ópávai (Opovo), a bégaszentgyörgyi (Žitište), az ópazovai, a palánkai, a šidi, a hódsági, valamint a zombori városi kultúrház felújítása. Mindez nagyon fontos a fiatalok és a kulturával foglalkozók számára, hiszen így az egész tartományban biztosítva lesznek a termek és a munkafeltételek a helyi kulturális egyesületek és az amatőr művészek számára, ugyanakkor lesz hol bemutatkozniuk a nevesebb művészeknek is. Az említett településeken fellendül, sokkal gazdagabb és tartalmasabb lesz a kulturális élet, hiszen az itt élők korszerű helyet, színháztermet kapnak, ahol reprezentatív módon megmutathatják mindazt, amivel Vajdaság és az itteni kultúra rendelkezik – fogalmazott Igor Mirović.

Szavai szerint a munkálatokat addig folytatják, amíg a legkisebb településen is fel nem újítják a kultúrotthont. Kiemelte, a tartományi kormány az idei évben a vajdasági kulturális intézmények és épületek rekonstrukciójára 700 millió dinárt különített el.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere elmondta, az egykori Szövetkezeti Otthon, későbbi színházterem felújításának első fázisa a végéhez közeledik, ezt azonnal a második, befejező fázis követi, amelyet követően a helyi kultúrával foglalkozók igénybe vehetik az új színháztermet.

− Elégedettek vagyunk a munkálatok menetével. A teljes tetőcserét követően a kivitelező rendbe hozta a falakat, a homlokzatot, befejeződött a nyílászárók cseréje, továbbá külön szárnnyal bővült az épület, ahol az öltözők kapnak helyet. Utóbbi azért fontos, mert így a fellépők az öltözők előtti, az ún. előkészületi helyiségbe, onnan pedig közvetlenül a színpadra jöhetnek. A munkálatok folytatásában az elektromos hálózat felújítása, a megfelelő világítás felszerelése, a belső vakolás és a festés következik, végül a megfelelő bútorzat kerül az épületbe − sorolta a szenttamási polgármester. Kiemelte, ha a munkálatok továbbra is zökkenőmentesen haladnak, a szenttamásiak több évtized után várhatóan már az év végén újra birtokukba vehetik az épületet.

Radivoj Debeljački a sajtó képviselőinek elmondta, az emeleti részt az előcsarnokban épült lépcsőzettel teljesen elválasztották a szomszédos épülettől, így a színház egy önálló egységet képez.

− Az emeleti részen több helyiséget alakítottunk ki, amelyet a Kultúrotthon mellett helyi egyesületek használnak, így az épület teljes egészében a község kulturális központja lesz – fogalmazott Debeljački.