2022. június 25., szombat

Több mint 2000 férőhely magyar nyelven

Vicsek Annamária: Nagyon fontos lenne, hogy a nyolcadikosok a szülőföldön való továbbtanulást válasszák – Új szak a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban

Az oktatási minisztérium honlapján megjelent a jövő tanévben induló középiskolai szakokra vonatkozó pályázat. Mint Vicsek Annamáriától, az oktatási minisztérium államtitkárától megtudtuk, a pályázatban megjelent adatok alapján több mint 2000 férőhelyet irányoztak elő a középiskolai magyar osztályokban. Szavai szerint ez jelentősen több, mint amennyire szükség van, ugyanis idén júniusban 1252 nyolcadikos tanuló fejezi be az általános iskolát Vajdaságban magyar nyelven.

– A tavalyi évhez viszonyítva – amikor 1485 nyolcadikos tanulóra 577 hellyel többet, azaz 2062 helyet biztosítottunk, – elmondható, hogy idén bőséges választék áll a leendő középiskolások előtt. A létszámok vonatkozásában sajnos tudomásul kellett vennünk, hogy az idén záróvizsgázók 233-mal kevesebben vannak, mint ahányan a tavalyi nyolcadikosok voltak, körülbelül 8 teljes osztállyal kevesebbre lenne szükség. Ugyanakkor azonban nagy öröm a számunkra, hogy nemcsak a tavalyival megegyező a szakok száma, hanem egy plusz új tagozat megnyitását is engedélyezte a minisztérium, ami Szabadkának és vonzáskörzetének jelentős: immáron a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium színház- és audiovizuális művészeti szakát is választhatják a diákok, miközben a többi meglévő tagozatát is megtarthatta az iskola – tudtuk meg Vicsek Annamáriától, aki hozzátette:

– Fontos megemlíteni azt is, hogy azok a szakok is belekerültek a kiírásba, amelyek megmaradása tavaly a kis tanulólétszám miatt igen kérdéses volt – tehát a futaki mezőgazdasági, a zombori és nagybecskereki középiskolák is egyelőre megnyugodhatnak, mert a lehetőség adott a tanulók beíratására, s majd szeptemberben meglátjuk, hogyan alakul valójában az osztályok létszáma, és természetesen odafigyelünk majd a kislétszámú osztályok megtartására is – szólt bizakodóan az államtitkár.

Elmondta azt is, hogy az elmúlt években egy jól bejáródott folyamatot sikerült kialakítani, amely első lépéseként az iskolák a Magyar Nemzeti Tanáccsal egyeztetve alakítják ki beiratkozási tervüket, amelyet az iskolaigazgatóságnak adnak le jóváhagyásra, és amikor a minisztérium ezeket egyesíti, a tartományi oktatási titkársággal egyeztet. Ekkor dől el, a minisztérium mely szakokat hagyja jóvá.

Fotó: Ótos András

– Korábbi években mindig akadtak olyan szakok, amelyek beindítását a minisztérium ebben az első körben nem hagyta jóvá, és amit ezekben a fázisokban nem sikerült kiharcolni, arra még később a minisztériumban volt lehetőség politikai ráhatással megerősíteni. Az idei – a tavalyihoz hasonlóan – viszont nagy megelégedettségünkre, zökkenőmentesen zajlott, tehát a pályázatban megjelent szakok listája már tartalmazta az összeset, amit eredetileg is szerettünk volna, illetve az idén még a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium ráadása fokozza az örömünket. Ha azonban előre tekintünk az időben, jövőre biztosan várható, hogy lesznek olyan osztályok, amelyek most léteznek, jövőre viszont már nem lesz elegendő érdeklődő tanuló, így nagyon fontos lenne, hogy a végzős nyolcadikosok a szülőföldön való továbbtanulást válasszák, ugyanis a diákszám csökkenése idővel a tanárok munkahelyének fennmaradását is veszélyezteti – hangsúlyozta Vicsek Annamária, és hozzátette:

– Ugyanakkor azt is meg kell néznünk, hogy a munkaerőpiac milyen igényeket jelez, illetve a továbbtanulás szempontjából milyen alapok a fontosak, és a jövőben ezek figyelembevételével kell majd alakítani a felkínált középiskolai szakok skáláját –hallottuk az oktatási minisztérium államtitkárától.