2024. április 19., péntek

Tabaković: Dinárban takarékoskodjunk!

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank elnöke azt tanácsolja a polgároknak, hogy dinárban takarékoskodjanak, mert – mint mondta – az gazdaságilag kiszámíthatóbb, írja a Szerbiai RTV.

Megjegyezte, hogy a dinár alapú lakáshitelek törlesztőrészlete 45-től 250 dinárt is emelkedhet az összeg nagyságától és a törlesztőrészletek fizetési idejétől függően. A bankkormányzó nem hiszi, hogy az euróban felvett hiteleknél ez hirtelen emelkedni fog.

A Nemzetközi Valutaalap méltatta a szerb gazdaság válsággal szembeni ellenálló képességét. Azonban a Világbank arra figyelmeztet, hogy a háború gazdasági hatásai már most megmutatkoznak a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában is.

Jorgovanka Tabaković rámutatott, hogy Szerbiában az infláció még nem érte el a két számjegyet, jelenleg 9,1 százalékot tesz ki.

„Az ilyen inflációs mutatók nem a szerencse és nem a véletlen eredménye, hanem a munkáé. Védelmi mechanizmusokat építettünk ki. 2017-től 2019-ig Szerbia ötmilliárd eurót vásárolt, ami elég volt egymilliárd-négyszázötven millió euró eladásához a járvány idején. 2021-ben újra vásároltunk eurót. Van miből fenntartanunk az árfolyam viszonylagos stabilitását" – hangsúlyozta Tabaković.