2024. március 29., péntek

Sikeres évet zártak a zentai önkéntes tűzoltók

Évi közgyűlést tartottak

Lehetetlen megjósolni, hogy mikor üt ki valahol tűz, mikor lobban lángra egy terület, de elég kicsi az esélye annak, hogy éppen az önkéntes tűzoltók évi közgyűlésén történjen riasztás, márpedig ez most így volt. A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület szombaton megtartott évi közgyűlésének elején, amikor Vasas Balázs, a testület elnöke éppen üdvözölni akarta a jelenlévőket, riasztás érkezett, hogy a zentai hulladékelhelyező telepen kigyulladt egy kisebb épület. Több önkéntes azonnal beöltözött, és a hivatásosokkal együtt a helyszínre vonult, a többiek pedig meghallgatták a testület elnökének tavalyi évre vonatkozó beszámolóját.

Elhangzott, hogy a tevékenységükre a koronavírus ugyan rányomta a bélyegét, ennek ellenére el tudták kezdeni a gyakorlatozást a tűzoltólaktanyában, aminek eredményeként a tűzoltólányok megnyerték az országos tűzoltóbajnokságot, ezzel megszerezték a jogot, hogy Szerbiát képviseljék a szlovéniai Celjében a tűzoltóolimpián. Vasas Balázs elmondta, mindent elkövetnek azért, hogy a zentai csapat el is jusson a nemzetközi versenyre. Az önkéntes tűzoltók férficsapata is tovább öregbítette a város hírnevét azzal, hogy ők az Oromon megtartott vizeskupát nyerték meg másodízben. A testület tavaly a Belügyminisztériumnál, a Bethlen Gábor Alapnál felszerelésekre, a Magyar Nemzeti Tanácsnál pedig egy kis vonulójármű beszerzésére pályázott, de nem jártak sikerrel. Ennek ellenére nem csüggedtek, több rendezvényen is jelen voltak Zentán, tartományunk több településén, illetve Magyarországon. Részt vettek a Karácsonyi Kavalkád keretében a jótékonysági futáson, amelyet a Tiszavirág Kajakklub és a Vöröskereszt szervezett, és ők is pénzt gyűjtöttek a gyermekeknek. Megalakult a testület ifjúsági klubja, és sikerült beszerezniük a gyakorlatokhoz és a bevetésekhez szükséges felszerelést – hangsúlyozta az önkéntes tűzoltók elöljárója. A múlt év folyamán a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület operatív egysége számára is gyakorlatokat indítottak, így egyik alkalommal egy autón, amelyet egy zentai lakos adományozott, gyakorolták a mentési munkálatokat baleset, illetve autótűz esetén, valamint a mentési eszközök, szerszámok használatát, emellett az operatív egység tagjai közül többnek alkalma volt megmászni a renoválás alatt álló tornyosi templom tornyát. Az operatív egység tagjai tavaly 49 intervenció során nyújtottak segítséget a hivatásos tűzoltóknak, tűzőrséget tartottak, és a laktanyában karbantartási munkálatokat végeztek. Novemberben Molnár Gábor Gyula az operatív egység vezetését átadta Kalmár Attilának.

Az idei évre tervezett tevékenységek kapcsán elmondta, hogy szorgalmazzák a pályázatokon való részvételt, és a terveik között szerepel a pécsi és a kaposvári önkéntes tűzoltók meghívása, illetve az idei tűzoltóversenyeken való részvétel. Hangsúlyozta az úgynevezett hármas kategória megszerzésének fontosságát, ennek hiányában ugyanis az egyesület nem vehet részt aktívan tűzoltási tevékenységekben. Ehhez megfelelő felszerelés kell, amire a zentaiak az idén talán megszerzik a szükséges támogatást. A tulajdonukban kell, hogy legyen egy gépjármű, ennek a megoldása a testület elnöke szerint folyamatban van. Ezenkívül az operatív egység tagjainak orvosi vizsgálaton is át kell átesniük, részt kell venniük a Belügyminisztérium 60 órás képzésén, ezt követően le kell vizsgázniuk, ezután kaphatnak engedélyt ahhoz, hogy teljes értékű egyesületté váljanak.

Az összejövetel legünnepélyesebb pillanata az előléptetések kiosztása volt. A testület tagjai közül a közgyűlésen Gulyás Alízt, László Attilát, Perényi Györgyöt, Szilágyi Kornélt, Sóti Viktort és Bóbán Sándort léptették elő első osztályú tűzoltóvá.

A zentai önkéntes tűzoltók az összejövetelre meghívták a hódegyházi tűzoltótestület képviselőit is.