2024. március 28., csütörtök

Frissítik a csókai gazdaságok bejegyzéseit

Segít a falugazdász – A búzának csapadék és tápanyag-utánpótlás kell

A csókai gazdák, a földművelők és termőföld-tulajdonosok tavaly év végéig megkapták a Csóka kataszteri községben elvégzett tagosítás nyomán meghatározott új parcellaszámokat.

Frissíteni kell a gazdaságok bejegyzését az új parcellaszámokkal! – hívja fel a földművesek, a bejegyzett gazdaságok tulajdonosainak figyelmét Erdély Imre csókai falugazdász, okleveles agronómus, aki a mezőgazdasági termeléssel foglalkozók rendelkezésére áll minden munkanap 11 és 16 óra között Csókán a gazdakör épületében, a Tito marsall utca 60-as szám alatt. Délelőttönként a község falvaiban „rendel”. Szaktanácsért fordulhatnak hozzá a földművesek, hétfőn Szanádon 8-tól 10 óráig, kedden Tiszaszentmiklóson és Hódegyházán ugyancsak 8-tól 10 óráig, szerdán Egyházaskéren és Feketetón 8-tól 11 óráig, Csütörtökön Padén és Szajánban 8 órától 12 óráig.

– A kommasszáció vagy tagosítás számos változást hozott a gazdák számára, többek között a földtulajdonosok új parcellázásokat kaptak. Ezeket a számokat még több bejegyzett gazdaság dokumentációjába nem vittük be. Ez azért fontos, mert időszerű a bejegyzett gazdaságok adatainak a frissítése, az új vetésterveket még április végéig át tudom adni a kincstárban. Ahhoz, hogy a földművesek kérelmezni tudják a mezőgazdasági támogatások folyósítását, vagy más mezőgazdasági támogatásra szeretnének pályázni, szükség van az adatok frissítésére – fogalmazott a falugazdász, és hozzátette:

– A kenyérgabona magas árának köszönhetően az őszi árpa és a búza vetésterülete Bánátban is jelentősen megnőtt. A földművelők remélik, hogy az idei aratásig kitart a kenyérgabona magas ára, de ahhoz, hogy elfogadható terméseredmények szülessenek, az eddig lehullott csapadék édeskevés. Reméljük, hogy a napokban kapunk újabb esőt, különben gondok lehetnek a kalászosokkal. Még legalább 30–40 milliméter esőre lenne szükség rövid időn belül. Aki még nem végezte el a tápanyag-utánpótlást, még mindig megteheti, és ha kapunk esőt, akkor még van remény, hogy nem sínyli meg a téli-tavaszi aszályt a gabona – mondta a falugazdász.