2024. április 19., péntek

Úton a siker felé

Kutatómunkában jeleskednek a zentai tanulók

Harmadik helyen végzett a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola Tiszavirág csapata a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőn, amelyet a magyarországi Lakiteleken rendeztek meg. A vetélkedőt az általános iskola 7. és 8. osztályos, valamint a középiskolák 1. és 2. osztályos tanulói számára hirdették meg 2021 novemberében. A négy fordulóból álló megmérettetésre összesen 237 csapat nevezett be. A zentai iskola tanulói az első két forduló után kaptak meghívást a lakiteleki elődöntőbe, a legjobb 16 csapat közé, majd onnan bekerülve a legjobb 8 csapat közé, egyetlen vajdasági csapatként érték el 3. helyezést. A csapat tagjai: Csáki Márton, Barna Emília és Szarka Kitti.
Felkészítő tanáruk, Kormányos Katona Gyöngyi elmondta, hogy a Kárpát-medence területén működik egy tehetségpont-hálózat, és Vajdaság területén is található néhány olyan iskola, amely részese e hálózatnak, köztük a Petőfi Sándor Általános Iskola.


– Iskolánk már jó pár éve akkreditált tehetségpontként szerepel, annak köszönhetően, hogy kiváló eredményeket értünk el magyar nyelv és irodalom tantárgyból. Ez azt jelenti, hogy emelt szintű oktatás keretében foglalkozom a gyerekekkel. Az idei iskolaévben hét különböző csoportom van, korosztályokra lebontva. Mindez rengeteg munkával jár a gyerekeknek és nekem is, hiszen a szabadidőnket áldozzuk fel a versenyekre való készülése. Iskola után személyesen találkozunk, vagy Skype-on, esetleg Messengeren keresztül végezzük a felkészüléseket. A Hungarikum megmérettetésen való pályafutásunk úgy kezdődött, hogy négy évvel ezelőtt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a felvidéki, az erdélyi és a lendvai művelődési intézet közösen indított egy vetélkedőt, amelynek a Négy határon át elnevezést adták. A négy régióban ugyanazokat a feladatokat oldották meg a gyerekek, volt honismeret, történelem, földrajz és irodalom is, de a versenysorozat feladatai főleg az értéktárhoz kötődtek, tehát ahhoz, hogy milyen értékekkel rendelkezik egy-egy település vagy régió – mondta a tanár.
Kormányos Katona Gyöngyi kiemelte, hogy a Tiszavirág csapat, ebben a hármas felállásban, először a 2018/19-es évben ért el második helyezést a Négy határon át vetélkedő döntőjében, és itt kezdődött el pályafutásuk, ötödikes diákokként.


– Nagyon komoly kutatómunkát végeztek a tanulók a vetélkedőt megelőzően, amit valószínűleg én ötödikesként nem tudtam volna megcsinálni. Rengeteg anyagot összegyűjtöttek, és ezek közül sok felkerül a Vajdasági Magyar Értéktár honlapjára. Ez azért fontos, mert a gyerekek látják, hogy a kemény munkának megvan a gyümölcse, nem hiába dolgoztak annyit. A következő évben ismét indultunk egy vetélkedőn, a Hungarikumon. Akkor több mint 300 csapat nevezett be a Kárpát-medencéből, és az első két forduló után az első helyen álltunk. Mindenképp az volt a cél, hogy legalább a dobogós helyet megtartsuk, ezért még komolyabban elkezdtünk készülni az elődöntőre, amelyre Lakiteleken került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt végül lemondták. Ez nagy szívfájdalom volt a gyerekeknek, hiszen rengeteget készültek, úgy érezték, készen állnak a döntőre. Természetesen tavaly ismét beneveztünk, és mint kiderült, online formában bonyolították le az egész versenyt. Itt prezentációkat kellett feldolgoznunk. Mi például többek között a zentai csatát választottuk témaként, és a tiszavirágzást, a tiszai halászlét és az Aracsi pusztatemplomot. Terepmunkát is végeztünk, elmentünk az egyik helyi étterembe halászlét főzni, hogy teljes képet kapjunk a folyamatról. Igyekeztünk olyan témákból készíteni az előadásokat, amelyek kapcsolódnak Zentához és hozzánk. Itt a legjobb tíz között sikerült végeznünk – fogalmazott Kormányos Katona Gyöngyi.


Elmondása szerint nagyon várták már a gyerekek, hogy újra személyesen is részt vegyenek a versenyen. Ismét beneveztek az idei Hungarikum vetélkedőre, és bíztak abban, hogy enyhülni fog a járványhelyzet, és élőben is megmutathatják, hogy mit is tudnak.
– Úgy készültünk a vetélkedőre, hogy szétosztottam hármuk között a kiemelt nemzeti értékeket, és megvolt, hogy ki melyik részt tanulja meg mélységében jobban. Tehát mindhárman ismerik a teljes anyagot, de a saját részüket jobban kellett tudniuk, hogy ha olyan jellegű feladatot kapnak, akkor azt könnyebben fel tudják ismerni. A magyarországi megyéket megtanulták fejből, ami igazi kihívás a vajdasági gyerekeknek. Idén az első fordulóban ötven kérdést kellett megválaszolni egy online teszt keretében, amely a hungarikumok, a kiemelt nemzeti értékek és a külhoni értékek ismeretét ölelte fel. A második fordulóban két prezentációt kellett elkészíteniük a diákoknak, az egyik téma egy hungarikum, a másik feladat pedig egy kiemelt nemzeti érték bemutatása kellett, hogy legyen. A döntőre és az elődöntőre Lakiteleken került sor, ahol az idén a világörökség témával bővítették a versenyt, amiről nem tájékoztattak bennünket. A képfelismerős feladat során ezeket kellett felismerni, és itt fontos megjegyezni, hogy jelenleg 1211 világörökséget tartunk számon. Olyan mértékben kérték az ismeretanyagot, ami egy felnőtt embert is próbára tenne. A prezentáció során a magyar akácmézet mutattuk be, valamint a Feszty-körképet. Próbáltuk ezeket úgy előadni, hogy egy kis játékosságot viszünk bele. A magyar akácmézet egyes szám első személyben adtuk elő, és a lányok sárga ruhába öltöztek, valamint Feszty Árpádot is megszemélyesítettük. Nemcsak a zsűri, hanem a felkészítő tanárok elismerését is elnyertük a döntőben, és ez nagyon jólesett a csapatnak, rengeteg gratulációt kaptunk. Összességében jól szerepeltünk, volt néhány feladat, ami kifogott rajtunk, de megérdemelték a gyerekek a harmadik helyet – mondta a tanár.
Kormányos Katona Gyöngyi kiemelte, azáltal, hogy a gyerekek ilyen jellegű versenyeken részt vettek és vesznek, olyan előtudással érkeznek majd a középiskolába, amely a hasznukra válik az elkövetkező évek során.

– E vetélkedők által erősödik a lokális identitástudatuk és a szülőföldhöz való ragaszkodásuk, és jobban odafigyelnek a saját településük értékeire, legyen szó táji, kulturális vagy pedig szellemi örökségről.