2024. április 19., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Đilasszal találkozott Vučić

Az elemzők nem tartják valószínűnek a szocialisták nélküli kormánykoalíciót

Tegnap délutánra jelentették be Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt elnöke és Aleksandar Vučić államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke közötti egyeztetést. Ezt előbbi kezdeményezte, hogy megvitassák a belgrádi városi választás hat hónapon belüli megismétlésének lehetőségét.

Az ellenzéki politikai tömörülések legtöbbje rosszul fogadta a Đilas–Vučić-találkozó hírét. Đilas ezt nem érti, szerinte az elmúlt években két alkalommal is sikerült neki egy zászló alá tömörítenie az ellenzéket, valamint a független értelmiség képviselőit, „most viszont árulónak tartják”, még azt megelőzően, hogy valóban asztalhoz ült volna a haladók elnökével. Azért akart találkozni Vučićtyal, hogy „megvédje a változásra voksoló belgrádiak választási akaratát” – mondta az N1 tv összeállítása szerint Đilas.

– Szerbia egy rendkívül megosztott ország, ahol eluralkodott a gyűlölet. A Szabadság és Igazságosság Pártjának elnökeként megyek tárgyalni az államfővel. Azért, hogy megvédjem a szavazók akaratát. Azok, akik ebben kételkednek, talán soha nem is voltak méltóak arra, hogy elnyerjék a támogatásomat ahhoz, hogy a jelöltjeink legyenek. Soha nem kértem Vučićtól sem tisztséget, sem támogatást, azt is elutasítottam korábban, hogy együttműködjek az SZHP-vel, illetve én legyek a miniszterelnök, valamint Belgrád polgármestere. Miért lenne most más szándékom mint az, hogy megvédjem a belgrádiak akaratát? Azt hiszem, észszerűen állok a dolgokhoz. Vučić bármikor képes lenne megalakítani a többséget. Azt is tudjuk, hogy az ellenzéki pártok némelyike ideológiai szempontból közelebb áll a haladókhoz – fogalmazott a találkozó előtt Đilas.

TALÁLKOZÓ, AMI NEM TALÁLKOZÓ

Ana Brnabićleköszönő miniszterelnök nem venné rossz néven, hogy amikor ebben a választási ciklusban eljön az ideje, ne őt válasszák ismét kormányfőnek. Annyi biztos, hogy az SZHP-ben marad – tette hozzá a Happy tv vendégeként. Azt is közölte, hogy szerinte semmi nem szól az ellen, hogy belátható időn belül ismét városi választást tartsanak Belgrádban, és a köztársasági parlamenti választások ismételt megtartását sem ellenzi.

– Ami Aleksandar Vučić és Dragan Đilas találkozóját illeti, valójában nem találkozóról van szó, elvégre nem őriztek együtt disznót. Csupán arról van szó, hogy a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke találkozóra hívta a köztársasági elnököt. A belgrádi választások megismétlését azért támogatom, mert a polgárok láthatják, hogy az ellenzék hajlandó elvszerűtlen koalíciókat létrehozni, csak azért, hogy kiszorítsa a hatalomból az SZHP-t. Semmi közös nincsen bennük, és örülök annak, hogy megmutatták a valódi arcukat. Az SZHP a választások győztese, hiszem, hogy Belgrádban és köztársasági szinten is megalakíthatja a parlamenti többséget – fejtette ki Brnabić.

TALÁN ELSIETTÉK?

A Moramo koalíció már korábban is elítélte a Đilas–Vučić-találkozót, mivel álláspontja szerint ha van is politikai válság Belgrádban, azt nem két személy hivatott megoldani. Dragan Maravić, a Moramo képviselője a belgrádi városi választási bizottságban abbéli reményének adott hangot, hogy az említett tárgyalófelek a törvényesség keretében maradnak. A szavazás megismétlését illetőenszavai szerint továbbra sem tudni pontosan, hogy Belgrádban hány szavazóhelyen ismétlik meg a városi választás szavazását, mivel még mindig várnak néhány bírósági határozatra a benyújtott panaszok nyomán.

Cvijetin Milivojević politológus szerint nem az az első számú kérdés, hogy miként tárgyalhat Đilas Vučićtyal, hanem az, hogy miért nem képesek egymással kommunikálni az ellenzéki pártok, illetve tömörülések. A belgrádi részeredmények közzététele után egyértelművé vált, hogy sem a Moramo, sem az egyesült ellenzék nem képes a jobboldali pártok nélkül megalakítani a hatalmat, vagyis érthetetlen, miért nem tárgyaltak egymással már a választások előtt – jegyezte meg az N1 tv-nek. „Az sem világos, miért nem tárgyal senki az ellenzék közül a Szerbiai Szocialista Párttal, „noha utóbbinak köszönhető, hogy az SZHP hatalmon tudott maradni Belgrádban”. Az SZSZP produkálta a választások mindegyik szintjén a legnagyobb meglepetést, korábban egyesek még abban sem hittek, hogy Belgrádban átlépi a választási küszöböt – értékelte a politológus, aki szerint ha indokolt is a Đilas–Vučić-találkozó, nem érti, miért kerül rá akkor sor, amikor még nem tudni a választások végeredményét.

DAČIĆ NEM KORMÁNYFŐ, DE...

A parlamenti választást illetően Đorđe Vukadinović, az Új Szerb Politikai Gondolat szerkesztője az Utisak Nedelje című műsorban kifejtette, hogy Ivica Dačić, az SZSZP elnöke szinte biztosan nem lesz miniszterelnök, azt viszont kizártnak tartja, hogy a haladók a szocialisták nélkül alakítsák meg a kormánykoalíciót. A szocialisták valószínűleg a kormány megalakítandó összetételében is tisztségekhez jutnak, ám a korábbiakhoz képest kevesebbhez. Mint hozzátette, a „haladók azért engedték meg Dačićnak, hogy a miniszterelnöki tisztséggel kampányoljon, mert szükségük volt a szocialista-szavazatokra Vučićnak az államfőválasztás első fordulójában való győzelméhez”. Egyébként a választásokat követően a haladók rendre szárnyát szegik az SZSZP-nek – jegyezte meg, kiemelve: a haladóknak soha annyira nem volt szükségük a szocialistákra, mint most. Megalakíthatja Vučić a parlamenti többséget nélkülük is, ám nem valószínű, hogy ezt megteszi 128 képviselővel – nyomatékosította Vukadinović.

A VMSZ-szel alakítani a hatalmi többséget

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, egyben az SZHP alelnöke szerint köztársasági szinten az SZHP-nek a Vajdasági Magyar Szövetséggel kell megalakítania a hatalmi többséget. A Večernje novostinak nyilatkozva Vučević kifejtette, hogy a kormány összetételének szilárdnak kell lenni, hogy „szembe tudjon szállni a kihívásokkal, valamint folytathassa a megkezdett fejlesztéseket, és erősítse a szomszédos országokkal kiépített kapcsolatokat”.