2024. március 29., péntek

Nagykikinda környékén megmérgeztek egy parlagi sast

A Szerb Madárvédelmi Egyesület hozta nyilvánosságra a hírt, miszerint amíg az ország több városában rendezvényeket szerveztek a természetvédelem nemzeti napja alkalmából, addig Nagykikinda környékén egy megmérgezett parlagi sas tetemére bukkantak az egyesület aktivistái.

A Nagykikinda környékén megmérgezett sas esete az észak-bánáti városban felkavarta a kedélyeket. A sas tetemét egy, a város közelében lévő termőföldön találták meg és nagy valószínűséggel rókahússal mérgezték meg. A sas teteme közelében több, úgyszintén szigorúan védett egerészölyv tetemét is megtalálták.

Milan Ružić, az egyesület igazgatója szerint a madarak megmérgezése végzetes lehet az ország területén fellelhető ritka madárfajok számára.

– Minden parlagi sas elvesztése végzetes lehet természetes örökségünk részére és hátráltatja azt a törekvést, hogy ismét visszaszerezzük ezeket a csodálatos madarakat – nyilatkozta az igazgató az N1-nek.

Szerbiában csak az elmúlt huszonkét évben az ország területén 2300 védett madár esett áldozatul a mérgezéseknek, közöttük több mint száz rétisas is. A legtöbb esetben szándékos mérgezés történt, amikor is az elkövetők a Furadánhoz hasonló gyomírtókkal itatták át a csalikat.

A szerbiai nyilvánosság nyolc éve vár a mérgezéseket megfékező intézkedéseket meghatározó munkacsoport megalapítására, ami előfeltétele lenne az egyre gyakoribb természet ellen elkövetett bűncselekmények hatásos kivizsgálásának és szankcionálásának. Ennek megalapítását az intézmények közötti gyatra együttműködés fékezi.

A parlagi sasok kérdésére 2016-ban figyelt fel a közvélemény, amikor is kiderült, hogy Szerbia területén mindössze két egyed maradt belőlük. Már a következő év tavaszán a Szerbiai Madárvédelmi Egyesület egy térségünkben a maga nemében rendhagyó projektumot kezdett el a veszélyeztetett madárfaj utolsó fészkének a megvédésért.

Slobodan Knežević madárvédő az N1-nek nyilatkozva elmondta, hogy az ország területén az idei év tavaszán legkevesebb öt parlagi sas-pár tartózkodik és mindannyian Bánát területén fészkelnek.